Foto: Pixabay

Radnik jedne prijevozničke tvrtke u Njemačkoj je svom šefu dao otkaz jer smatra kako mu se ne isplati raditi uz primanje građanskog dohotka (Bürgergelda).

Kako je medijima otkrio šef tvrtke Horst Kottmeyer, njegov, sad već bivši radnik, smatra kako mu je isplativije primati Bürgergeld i raditi “na crno”.

Kottmeyer smatra kako bi ova praksa mogla postati učestala, prenosi Fenix magazin.

“Radnik je u srednjim 30-ima i rekao je kako bi mogao zarađivati više ako radi na crno i živi od državne pomoći, odnosno Bürgergelda”, rekao je Kottmeyer u razgovoru za Bild.

Bivši zaposlenik u tvrtki je bio devet mjeseci i kao skladištar zarađivao 14 eura po satu. Prema riječima Kottmeyera, to je početna plaća u tvrtki. Korisnicima Bürgergelda, pak, mjesečno se isplaćuje 502 eura, a uz to im se plaćaju troškovi stanarine i grijanja.

Kottmeyer, koji je treća generacija na čelu tvrtke i trenutačno zapošljava 350 ljudi, strahuje kako bi se njegovom bivšem radniku mogle pridružiti i druge kolege.

“Još nema naznaka da bi drugi radnici mogli učiniti isto što i moj bivši radnik, ali opasnost od toga postoji. Ljudi misle kako im se ne isplati raditi, ako oni koji primaju pomoć uz rad na crno imaju više primanja nego oni koji su zaposleni”, rekao je Horst Kottmeyer.

Sljedeće godine će stopa građanskog dohotka (Bürgergeld) porasti na 563 eura mjesečno. Mnogi strahuju kako će Njemačka postati društvo u kojem neki “odmaraju, a drugi radeći to plaćaju”.