Foto: Ilustracija

Danas se u Osijeku održava manifestacija Dani prvog hrvatskog piva 2023. Izvođač prve večeri je Miroslav Ilić.

Je li to bio dobar izbor izvođača?Je li organizator “pljunuo” u lice svim braniteljima i obiteljima stradalih u Domovinskom ratu? – pita Osječki.hr

Srpsku narodnjačku zvijezdu Miroslava Ilića sustigla je sporna snimka. Nije ratna, nego iz 2011. godine, ali na njoj Ilić, tijekom nastupa na manifestaciji “Kupusijada” u rodnomu mjestu Mrčajevcima, pjeva pjesmu “Morem plovi jedna mala barka”.

Pjesma veliča kralja Petra i četničkog vojvodu Dražu Mihailovića poznatog pod ratnim nazivom “Čiča Draža”.

Neke prethodno gaže su mu propale, i to u Jastrebarskom i Vinkovcima, a Ilić je sve tada objasnio “zahladnjelim odnosima Hrvatske i Srbije”.

Osječko-baranjska županija prošla je težak period u Domovinskom ratu.

Isto tako slavne Osječke 106. brigada ZNG RH i 130. brigada HV, pretrpjele su brojne gubitke, kao i brojne majke i supruge koje su svoje sinove i supruge zauvijek izgubile. Neke od njih niti dan danas nemaju gdje otići zapaliti svijeću i pomoliti se jer su njihovi najmiliji nestali tijekom četničke agresije na Hrvatsku. Rane su svježe. Od početka rata prošlo je tek 32 godine.

Poražavajući podatak je da niti jedna braniteljska udruga s područja Osječko-baranjske županije nema ništa protiv i da se niti jedna nije oglasila protiv ovakvog događaja, što je u najmanju ruku otužno, jadno i žalosno.

Smatramo da nije niti vrijeme niti mjesto za koncert srpskog pjevača koji je ponosno pjevao svojim četnicima koji su RH napravili sve što se loše moglo napraviti. Pored toliko hrvatskih zvijezda pozvana je srpska i to ona koja je svojom pjesmom pokazala što misli o našoj zemlji i za to će dobiti na tisuće, a možda i desetke tisuća eura.

Stava smo da nije nužno da na svim koncertima u Republici Hrvatskoj izvođač bude jedino Marko Perković – Thompson, ali zar u Hrvatskoj nema dovoljno glazbenika i glazbenih sastava od tamburaša, klapa, rap, pop i rock ili pak zabavne glazbe?Osijek je pretrpio velike gubitke, a sutra će njegovim ulicama odzvanjati pjesme čovjeka koji je veličao sve ono što nije voljelo i željelo danas nam predivnu Lijepu našu Republiku Hrvatsku.

Tekst pjesme možete pročitati u nastavku:

Morem Plovi Jedna Mala Barka

I- Morem plovi jedna mala barka,

morem plovi jedna mala barka.

A u barci kralja Petra majka,

a u barci kralja Petra majka.

II- Morem plovi ne boji se mina,

morem plovi ne boji se mina.

Posla majka da potraži sina,

posla majka da potraži sina.

III- Posla majka sina da potraži,

posla majka sina da potraži.

Pa se javi đeneralu Draži,

pa se javi dđeneralu Draži.

IV- Ciča Dražo, gde je moje dete,

čiča Dražo, gde je moje dete?

Čuvaju ga srpske bajonete,

čuvaju ga srpske bajonete

https://youtu.be/qfqlV7uhODQ