Foto; Screenshot

Slovačka vlada rekla je da se premijer Robert Fico, koji je pogođen u abdomen nakon sjednice vlade u Handlovi, nalazi u stanju opasnom po život nakon što je bilo potvrđeno da se radi o pokušaju atentata.

Upozoravamo na uznemirujuće snimke!

Novoizabrani predsjednik Slovačke Peter Pellegrini poručio je da je pokušaj atentata na premijera prijetnja svemu što je dosad krasilo slovačku demokraciju.

“S užasom sam primio informaciju da je premijer Robert Fico postao meta atentata nakon sjednice Vlade u Handlovi, a tijekom susreta s građanima zadobio je prostrijelne rane nakon napada.

Užasnut sam kuda može dovesti mržnja prema drugom političkom mišljenju. Ne moramo se slagati u svemu, ali postoji mnogo načina da svoje neslaganje izrazimo demokratski i legalno.

Pokušaj atentata na jednog od najviših ustavnih dužnosnika prijetnja je bez presedana slovačkoj demokraciji. Budemo li različita politička mišljenja izražavali oružjem na trgovima, a ne na biralištima, ugrožavamo sve ono što smo zajedno izgradili u 31 godinu slovačkog suvereniteta.

Premijeru želim brz oporavak i ozdravljenje. I iskreno se nadam da će takvi besmisleni i brutalni činovi postati predmet sveopće osude”, napisao je na društvenoj mreži X.

Dobre želje i izraze podrške su uputili njemački kancelar, Scholz. Poljski predsjednik i premijer objavili su riječi ohrabrenja Robertu Ficu. Andrzej Duda i Donald Tusk izjavili su da u ovim teškim vremenima misle na slovačkog premijera.

Napad na Roberta Fica je zastrašujući, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na društvenoj platformi X

“Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom”, napisao je hrvatski premijer Andrej Plenković na društvenoj mreži X.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel snažno su osudili napad na slovačkog premijera Roberta Fica.

Slovačka vlada objavila je da se premijer Fico nalazi u životnoj opasnosti. On je helikopterom prebačen u obližnji grad Banská Bystrica jer bi do Bratislave trebalo predugo zbog potrebe za akutnim zahvatom.