SNAŽNA MOLITVA PO KOJOJ JE SV. FRANJO SALEŠKI TRENUTNO OSLOBOĐEN TEŠKE DEPRESIJE

0
311

Prolazio je kroz strašnu unutarnju oluju. Činilo se da nema svjetla na kraju tunela. Činilo se beznadno; nema izlaza! Gubitak apetita, gubitak sna, gubitak želje za bilo kim i bilo čime. Činilo se da je život nepodnošljiv. Kao da je visio o strmoj provaliji, život mu se činio u najmanju ruku nesigurnim!

To je bilo unutarnje stanje jednog od najpoznatijih, najomiljenijih i najcjenjenijih svetaca u Katoličkoj crkvi. Da! To je bilo unutarnje stanje gotovo očaja koje je iskusio veliki sveti Franjo Saleški!

Ruka pomoći

Kad je sve izgledalo turobno, mračno, opskurno, gotovo bez nade, mladić, Franjo Saleški, ušao je u crkvu. Jedna od njegovih molitava bila je: “Gospodine, makar moja sudbina bila pakao, daj mi barem milost da te i tamo volim!”

Takvo je bilo njegovo unutarnje stanje! Strašno!

Međutim, ni Bog ni Blažena Djevica Marija nikada ne napuštaju svoju djecu, osobito u najmračnijim i najturobnijim uvjetima. Zora sviće i sunce probija u dušama koje se po Mariji povjeravaju Isusu.

Iako je ušao u Crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji, Notre Dame de la Victoire — Gospi od pobjede, mladom se Franji sve činilo izgubljenim. No, tamo u ovoj lijepoj crkvi koja je bila posvećena Gospi koja je izvojevala pobjede, posebno u dušama svoje ljubljene djece, nalazio se Marijin kip i njoj posvećena molitva.

Spomeni se…

Molitva posvećena Mariji nazvana je Memorare (Spomeni se…). Prema predaji, pripisuje se svetom Bernardu. Kleknuvši pred Marijinim kipom i molitvom svetoga Bernarda, mladi je Franjo otvorio svoj um i srce i izmolio svim žarom svoje duše:

Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo, kako se nije nikada čulo da si ikoga zapustila koji se k tebi u zaštitu utekao, tvoju pomoć zatražio i tvoj zagovor zamolio.

Ovim pouzdanjem obodren utječem se i ja k tebi, Djevice djevica. K tebi, Majko, dolazim; pred tobom, eto, stojim ja, grješnik, i uzdišem: nemoj, Majko vječne Riječi, prezreti mojih riječi, nego ih milostivo poslušaj i usliši. Amen.

Sloboda: oslobođenje po Blaženoj Djevici Mariji

Nakon što je izmolio ovu marijansku molitvu, Franjo je doživio ono što se činilo čudom u njegovom životu. Taj gusti, neprobojni, sumorni i mračni oblak koji ga je potpuno obavio, uronio i utonuo u beznađe, odjednom se raspršio. Sunce se probilo kroz oblake; svjetlo je zasjalo na kraju tunela; njegova tuga i potištenost preobrazili su se u mir i radost. Mogao je čuti cvrkut ptica i osjetiti mirisni miris cvijeća. Bog je konačno izvukao Franju iz nečega što se činilo kao tonuće živog pijeska beznađa!

Ali kako? Po zagovoru Blažene Djevice Marije.

Božji planovi nisu naši planovi, a Božji su planovi vrlo tajanstveni. Gospodin je htio spasiti mladog Franju po zagovoru Blažene Djevice Marije i molitvom Memorare — marijanskom molitvom koja se pripisuje svetom Bernardu.

Kušnje dolaze prije pobjede

Bog je mladog Franju pripremao za iznimno važnu ulogu u Crkvi, ali i u svijetu općenito. Svećenik, biskup, utemeljitelj, pisac, misionar, duhovni voditelj, kojemu su se svi divili – to su bile uloge koje će sveti Franjo Saleški preuzeti i zauzeti u Srcu Katoličke Crkve. No, najprije je morao svladati moćnog neprijatelja koji ga je dovodio u malodušje i gotovo u očaj.

Alat za osvajanje pustoši

Stoga bi Franjo Saleški, kad bi bio u kušnji obeshrabrenja, molio molitvu Spomeni se. Đavao, neprijatelj našeg spasenja, ne može pobijediti snagu, prisutnost i molitvu Blaženoj Djevici Mariji. Čak i sveto ime Blažene Djevice Marije izaziva kod neprijatelja smrtni strah i paniku, te se on dade u bijeg.

“Sjeti se, o premilostiva Djevice Marijo, da se nikada nije znalo da je itko tko je pobjegao tvojoj zaštiti ostao bez pomoći…”

Što raditi u pustoši

Sveti Ignacije Lojolski u svojim Pravilima za razlikovanje duhova spominje stanje pustoši, što trebamo činiti u pustoši, kao i čega se trebamo kloniti. Franjo Saleški prošao je kroz vrlo snažno stanje pustoši. Što je pustoš? To je kada imamo nedostatak vjere, nedostatak nade, nedostatak ljubavi – to osjećamo! To je kada se osjećamo tužno, depresivno, obeshrabreni, privučeni niskim stvarima strastima.

Drugim riječima, želimo jednostavno baciti ručnik i odustati! Želimo proglasiti: „Život je beskoristan! Koji je smisao i svrha svega toga!”

Također, nakon što smo u jednoj kratkoj lekciji naučili stvarnost i značenje pustoši, moramo joj se suprotstaviti i pobijediti je kroz gorljivu molitvu. Predlažemo i potičemo na molitvu Blaženoj Djevici Mariji. Preporučamo molitvu svetog Bernarda koja je svetog Franju Saleškog izvukla iz skorog ponora očaja – Spomeni se…

Pustoš može doći svakome

Stoga se pripremite za duhovnu bitku. Svi smo mi pozvani biti vojnici i Isusa i Marije u ovom vrlo kratkom životu koji nam je Bog darovao, kako bismo postigli vječnu sreću u nebu.

Kad sve izgleda sivo, mračno, turobno, nejasno i besmisleno, bez ikakve prave nade, tada uzdignite svoj um, srce i dušu Blaženoj Djevici Mariji i ona vas nikada neće iznevjeriti! Ona će ispružiti svoju nježnu, ali čvrstu ruku i izvući vas iz živog pijeska vlastite nemoći!

Poput Franje Saleškog, Bog vas zove iz tame u svoje divno svjetlo po zagovoru Blažene Djevice Marije! Njoj povjeri cijelo svoje biće; ona te nikad neće iznevjeriti ni u životu ni u smrti!

autor: Otac Ed Broom