Splićane u nedjelju čeka vrhunski doživljaj. U Meštrovićevoj galeriji nastupaju ‘The Unthanks‘, izvođačice folk glazbe s englesko-škotske granice

0
Foto: Facebook

U Meštrovićevoj galeriji u nedjelju 8. svibnja s početkom u 18 sati održat će se koncert engleskog i dalmatinskog tradicijskog pjevanja na kojem nastupaju “The Unthanks” u pratnji vokalnog ansambla, te splitska ženska klapa Ventula. Ulaz na koncert je slobodan.

Pjevačice “The Unthanks”-a su sestre Rachel i Becky, nastupaju od 2004. godine, a u međuvremenu su postale jedno od najvećih imena na folk glazbenoj sceni. Dolaze sa sjeveroistoka Engleske, a poznate su po kombiniranju engleske narodne glazbe sa drugim glazbenim žanrovima. Njihov repertoar čine pjesme posebno s područja Northumbrije, poznatog po tradiciji “graničnih”, border balada s englesko-škotske granice, koje se, kao i sve tradicijske balade, pjevaju bez glazbene pratnje, piše Slobodna Dalmacija

Koristeći tradicionalnu glazbu sjeveroistočne Engleske kao polazište, “The Unthanks” u svojim pjesmama spaja različite stilove, od Miles Davisa, Stevea Reicha do King Crimsona i Toma Waitsa, od jazza, klasike, do ambijentalnog i post-rocka.

“The Unthanks” su izvodili i pisali glazbu za televiziju i radio, te pjevali s raznim umjetnicima kao što su Sting i američki kantautor Ben Folds. Stekli su armiju obožavatelja među poznatim javnim osobama, među kojima su, primjerice, Nick Hornby, Colin Firth i članovi Radioheada.

Njihov debitantski album 2005. godine proglašen je najboljim iz područja folk glazbe od strane magazina Mojo, a devet idućih je dobilo recenzije s četiri ili pet zvjezdica u britanskom nacionalnom tisku.

Za jesen su najavili novi album “Sorrows Away”, kako su nazvali i turneju na kojoj se trenutno nalaze. Nakon Splita putuju u Edinburgh, Belfast, Dublin, Birmingham, London…U Splitu nastupaju sa grupom od 20 pjevača amatera iz Irske, Velike Britanije i Njemačke.

Organizatori ovog međukulturalnog koncertnog susreta ženskih vokalnih skupina s dalmatinske i britanske tradicionalne glazbene scene je agencija Singing Holidays koja drži da se ista emocija i priče “o borbi i nadi” pronalaze u glazbi klape Ventula i “The Unthanks”-a.

Splitske klapašice će otpjevati pet pjesama: tradicijske “Kolo igra kod Sv.Roka”, u obradi Marka Rogošića, “Izbiri, izbiri ma ćeš se privarit”, obrada Ljubo Stipišić Delmata, “Cviće moje”, obrada Josip Šuger, “Preletio sivi soko preko planine”, obrada Vicko Dragojević, te “Sinju grade” Mojmira Čačije.

Ženska klapa Ventula osnovana je 2006. u Splitu, dobitnice su niza nagrada, među kojima i Nagrade Grada Splita. Utemeljiteljice su Prve Smotre klapa “Splitski klaparel”, od 2019. umjetnička voditeljica klape je prof.dr. Sara Dodig-Baučić.