IZVOR: INSTAGRAM

Nerijetko je da ljudi iz raznih razloga mijenjaju imena koja su dobili po rođenju, a tome najčešće pribjegavaju poznate ličnosti čija imena nisu dovoljno zvučna

U Hrvatskoj postoji oko 5560 osobnih imena, no o točnoj brojci nemoguće je govoriti jer se podaci o osobnim imenima koja imaju manje od deset nositelja ne objavljuju zbog zaštite o osobnim podacima.

‘Nadijevanje imena danas je ipak neovisnije o ideologijama, a ovisnije o modi. Naime, u drugoj polovici 20. stoljeća isprva je zabilježen sve veći udio narodnih imena koja su bila narodnosno i vjerski neutralna – npr. Nada, Vesna, Boris, Milan, Željko itd. Zatim s Hrvatskim proljećem i ponovno s hrvatskom neovisnošću oživljuju imena hrvatskih narodnih vladara – Tomislav, Domagoj, Krešimir, Borna, Ljudevit – a djelomično i žensko ime Jelena nakon proslave 1000. obljetnice smrti kraljice Jelene Slavne’, objasnio je Domagoj Vidović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje za Tportal

No što kad vam se ne sviđa ime koje ste dobili? Nisu, naime, rijetki oni koji se u tom slučaju odlučuju promijeniti ime. Tome najčešće pribjegavaju poznate ličnosti čija imena nisu dovoljno zvučna, stoga biraju umjetnička imena.

Viktor Drago

Viktor Drago rođen je kao Siniša Dragojlović.

Jacques Houdek

Pravo ime Jacquesa Houdeka zapravo je Željko Hudek.

Boris Banović

Fashion Guru, Boris Banović, nekoć se zvao Milorad.

Rene Bakalović

Gastronomad Rene Bakalović rođen je kao Safet.

Kad je Milo Vasić postao Jasmin Stavros, promjenom je slomio srce majci koja ga nikad nije oslovila imanom Jasmin. No ime se zadržalo u obitelji jer je popularni pjevač dao ga je sinu, a i unuk se zove upravo djedovim pravim imenom.

‘Kako ti se majka zove? Jasna, aha zoveš se Jasmin imaš grčki nos, podrijetlo iz Grčke i ja velim bit ću Stavros Jasmin Stavros’, ispričao je popularni pjevač o tome kako je nastalo njegovo umjetničko ime.

Dino Merlin

Dino Merlin je Edin Dervišhalidović.

Ibrica Jusić

Ibrica Jusić rođen je kao Ibrahim.

Tedi Spalato

Tedi Spalato odaziva se još i na ime Tadija Bajić.

Doris Dragović

Doris Dragović prilagodila je svoje rodno ime Dorotea u Doris.

Demi Moore

Demi Moore zapravo je Demetria Guynes. 

Albert Brooks

Kada je Albert Brooks pu dobi od 19 godina počeo ulaziti u industriju zabave, odlučio je prestati koristiti svoje pravo prezime. U intervjuu za People, Brooks se našalio da je ‘pravi Albert Einstein promijenio ime kako bi zvučao inteligentnije.’ Njegov brat, komičar Bob Einstein, ipak je zadržao prezime obitelji.

Margaret Mary Emily Anne Hyra – kada se ovako zovete, mala je vjerojatnost da ćete upamtiti vlastito ime – zato je bolje jednostavno skratiti na Meg Ryan

Whoopi Goldberg

Caryn Johnson nije bilo dovoljno zvučno ime, pa je zbog toga nastala Whoopi Goldberg. No prije toga okušala se i u stand-up komediji pod imenom Whoopi cushion. Prezime Goldberg uzela je zbog svojih židovskih predaka.

Dido

Pjevačica se zapravo zove Florian Cloud de Buonevialle Armstrong.

P!nk

P!nk se zapravo zove Alecia Beth Moore, a svoje umjetničko ime ‘posudila’ je od Stevea Buscemija i njegovog lika Mr. Pinka iz Reservoir Dogsa. 

– Srela sam ga na ulici u New Yorku prije nego što će izaći moj prvi album. Imala sam velike ružičaste naočale, ružičastu kosu iplišanog Pink Panthera sa sobom. Viknula sam mu: ‘Steve, Steve, Ja sam P!nk, ja sam P!nk zbog tebe i uskoro ćeš znati tko sam ja! Pobjegao je od mene i nikad se više nismo sreli’, ispričala je P!nk za  Q Magazine.

Lorde

Njezino je puno ime Ella Marija Lani Yelich-O’Connor.

‘Više volim kad me zvu Ella’, izjavila je svojedobno za  ABC News Radio, dodavši: ‘Odabrala sam Lorde jer sam željela snažno, grandiozno ime i oduvijek sam željela imati alias’

Julianne Moore

Pavo ime prekrasne riđokose glumice zapravo je Julie Anne Smith.

‘Postoji Jule Smith, a postoji i Julie Ann Smith, moraš izabrati drugo ime’, ispričala je glumica prisjetivši se  što su joj rekli kad se upisivala u ceh filmskih glumaca. 

Helen Mirren

Pravim imenom Ilyena Lydia Mironoff  ’50.-ih se počela prezivati Mirren kad je njezin otac odlučio promijeniti prezime. Ime je promijenila kad se počela baviti glumom. 

Portia de Rossi

Amanda Lee Rogers ime je promijenila kad joj je bilo 15 godina.

‘Mislim da je to bilo najviše zbog toga što sam homoseksualne orijentacije. Ništa mi nije odgovaralo, pa i ime. Odabrala sam Portia po liku iz Shakespearovog ‘Mletačkog trgovca”, rekla je svojedobno Portia. 

Ben Kingsley

Ben Kingsley rođen je kao Krishna Pandit Bhanji. U intervjuu za Radio Times , Kingsley je rekao da je ovo ‘glupo ime’ jer je prvo ime hinduističko, a drugo muslimansko.

‘Čim sam promijenio ime, dobio sam posao. Imao sam jednu audiciju kao Krishna Bhanji i rekli su: ‘Lijepa audicija, ali ne znamo baš kako da vas smjestimo u našu predstojeću sezonu.’ Promijenio sam ime, prešao cestu i rekli su kad možeš početi?’, ispričao je svojedobno glumac, donosi, Story.hr