Foto: Ilustracija

Imenovanje ili promjena naziva ulica zna ponekada izazvati probleme vlastima u pojedinim jedinicama lokalne uprave, ali najčešće se to rješava na zadovoljavajući način. Po onoj narodnoj “gdje ima volje ima i rješenja”.

Mi se u ovom tekstu bavimo jednim gradom i jednom situacijom gdje nema ni volje ni rješenja za opravdane i opetovane zahtjeve za dostojnim oduživanjem dvojici vukovarskih heroja koji su prinijeli život na oltar Domovine.


Bavimo se gradom Velikom Goricom jednim od zadnjih bastiona u kojem se jedan trg zove po komunističkom diktatoru i jugoslavenskom vlastodršcu Josipu Brozu zvanom Tito i u kojem je na vlasti HDZ. U pripremi teksta jedan od sugovornika nam je rekao da slobodno napišemo da to nije Velika Gorica to je Veliki Titograd, jasno aludirajući na činjenicu da u ovom gradu još uvijek postoji trg Josipa Broza zvanog Tito.

U srijedu 13. listopada 2021. godine “Odbor za imenovanja naselja, trgova i ulica” grada Velike Gorice odbio je prijedlog Vijeća Gradske četvrti “Miljenko Granić” da se dvije ulice nazovu po dvojici vukovarskih heroja koji su iz Velike Gorice otišli braniti Vukovar i tamo poginuli.

Mladen Amstrong Grof je kao obiteljski čovjek, otac dvoje djece otišao braniti Vukovar i poginuo 28. listopada 1991. godine

Tihomir Tomašić Tihica je branio Vukovar gdje je ranjen početkom studenog 1991. godine, te je okupaciju grada dočekao u vukovarskoj bolnici. Zajedno s ostalim ranjenicima odveden ja na Ovčaru gdje je mučki ubijen.

Zanimljivo je istaknuti kako ovo nije prvi pokušaj u Velikoj Gorici da se ovoj dvojici vukovarskih heroja oda zasluženo priznanje i poštovanje. Hrvatska stranka prava je još 2014. godine predlagala da se po njima imenuju ulice u Velikoj Gorici što je HDZ-eova većina glatko odbila

Dakle, Vijeće Gradske četvrti “Miljenko Granić” u Velikoj Gorici koje je šaroliko po stranačkom sastavu je sukladno pravnoj proceduri predložilo imenovanje dviju ulica po vukovarskim herojima Grofu i Tihici, a “Odbor za imenovanja naselja, trgova i ulica” grada Velike Gorice u sastavu Vjekoslav Iža, (predsjednik), Ante Ivanda, Anto Petrović, Božica Jankeš i Berislav Župetić (članovi) odbio je prijedlog uz birokratsko obrazloženje kojeg bi se svaki iole pismeniji pravnik postidio.

Nije nevažno spomenuti kako HDZ u Odboru za imenovanja ima 3 od 5 članova, dok je predsjednik odbora iz Domovinskog Pokreta. . Također nije nevažno spomenuti da su na Vijeću Gradske četvrti koje je predlagatelj preimenovanja prijedlog podržali i vijećnici SDP-a i GLAS-a…

Najporazniji je stav Odbora da ne imenuje ulice po braniteljima iz Domovinskog rata, što je nacionalna sramota i pokazuje sav jad i bijedu vlasti u Velikoj Gorici. Jednom riječju SRAMOTA!Što je i kome je sporno dati imena ulica po dvojici vukovarskih heroja?? Smeta li im činjenica da su bili pripadnici HOS-a? Ili to što su uopće bili branitelji Domovine?? Odgovore mora dati Velikogorički HDZ!

Uskoro ćemo obilježiti još jednu tužnu obljetnicu pada grada Vukovara, simbola junačke obrane, presudne u borbi za slobodu i neovisnost naše domovine. Pitanje je za sve Velikogoričane, kako doći osamnaestog studenog na vukovarsko Sajmište, Trpinjsku cestu, Mitnicu, Ovčaru… a u svom gradu ne imati Vukovarsku ulicu, niti trg po nijednom vukovarskom heroju, a imati još uvijek Trg maršala Tita, onog istog, čija je Armija rušila Vukovar i ubijala nedužne?!

Zar će ići u Vukovar pognute glave, znajući da žrtvu njegovih branitelja štuju samo riječima, a ne i djelima!

D.M./Foto: Ilustracija