Srbijanci snimili svoju “istinu”! Danas u Beogradu promocija srbijanskog filma o “OLUJI”

0
Foto: Screenshot
Riječ je o projektu srbijanske kinematografije koji govori o evakuaciji krajiških Srba  tijekom pobjedničke hrvatske operacije “Oluja”, a koji je snimljen na osnovu iskaza  četvorice  sudionika tog događaja sa srpske strane.

“Važno je da ova veoma bitna istorijska tema ostane zabilježena i za buduće generacije”, kažu autori i dodaju kako film kroz potresne i emotivne životne sudbine glavnih junaka svjedoči o događajima neposredno prije i tijekom operacije “Oluja”.

Film će premijerno biti prikazan u Beogradu 17. siječnja u Mts Dvorani u Beogradu

Scenarista i redatelj Miloš Radunović ističe da je scenarij zasnovan na istinitim pričama.

– Mislim da je ovo tema koja je morala biti ispričana. Mi se nekako nikad ne bavimo svojim ranama, zaboravljamo ih, što je po mom mišljenju greška. Mislim da kamo sreće da smo pričali što nam se dešavalo 1941. godine, ponavljam to, ali mislim da nam se devedesete možda ne bi ni desile – izjavio je redatelj i scenarista filma “Oluja” Miloš Radunović.

Neki od članova ekipe i sami su na svojoj koži iskusili “Oluju”, među kojima i glumac Јovo Maksić.

– Rat je zlo i najviše strada običan narod i običan čovjek. Političari sjednu, popiju piće i ovo-ono i oni vode rat, ali ne vode ga ovako, vodi običan čovjek i on najviše plaća. To je neko opelo tom običnom čovjeku koji je stradao i koji i dalje strada – poručio je Maksić.

Јednog od krajiških gorštaka koji je izgubio i ono malo što je imao u filmu igra Ljubiša Milišić.

– On je jedan od tih likova koji je sastavljen iz nekoliko istinitih situacija koje su se dogodile. Tako da je na emotivnom planu bilo baš zahtjevno i ima neku svoju težinu – rekao je Milišić.

U filmu, između ostalih, glume i Zlatan Vidović, Marija Pikić, Ivan Vujić i Davor Јanjić koji je nedavno preminuo.

Film je snimljen u produkciji Telekoma Srbija i Omega production, a emitiranje TV serije od 12 epizoda očekuje se na proljeće, prenosi RTRS.

U sinoćnjoj emisiji “Ćirilica” vodećeg srbijanskog propagandiste Milomira Marića gostovao je srbijanski predsjednik Vučić koji je izrazio žaljenje što neće biti na promociji filma zbog sudjelovanja na svjetskom forumu u švicarskom Davosu.

Poznajući kako funkcionira srbijanska filmska industrija nikoga ne treba iznenaditi ono što će vidjeti upakirano u film koji je po svemu sudeći napravljen na višoj razini od Vučićevog propagandnog filmića “Dara iz Jasenovca”. Više će se moći reći nakon službene projekcije filma.

Podsjetiti ćemo kako je ljetos na najavu snimanja filma bloger Milan iz Srbije odlučio dati svoj osvrt na film, što nije prošlo nezapaženo.

U objavi na Twitteru, napisao je sljedeće:

“RTS javlja da je snimljen film o Oluji. Da li je u početku filma prikazan Šešelj dok drži miting u Kninu i govori Srbima kako ne treba da prihvate plan Z4? Da li je prikazana srpska policija koja po naređenju srpskih vlasti brani nesretnom narodu da uđe u Srbiju?”, započeo je on.

Potom je nastavio: “Ima li scena gdje građani Srbije nesretnom narodu prodaju običnu vodu po cijeni od 10 maraka za litar? Ima li scena zlikovca Arkana koji otima nesretne ljude i šalje ih u Erdut? Ima li šta o planu Z4? O Jasušiju Akašiju koji je MOLIO srpske lidere da ga prihvate?”.Dodao je kako se “Srbija nije suočila sa bliskom prošlošću ni po jednom pitanju niti naučila ništa ni iz jednog poraza”.
“Srbija nije popisala svoje žrtve. Nije liječila svoje rane. Nije razumjela tuđe rane. Zato Srbija luta. Srbija se boji da se suoči sa realnošću. Živimo u mržnji”, napisao je u nastavku svoje objave

Anita MAnita M.