Foto: United States Holocaust Memorial Museum

Danas je u Beogradu otvorena Spomen soba u kojoj je postavljen spomenik vođi četničkog pokreta Dragoljubu “Draži” Mihailoviću. Spomen soba je na mjestu obiteljske  kuće Mihailovića u Bregalničkoj ulici, a spomenik je otkrio akademik Matija Bećković.

Igor Braunović, zastupnik u Parlamentu Srbije, koji stoji iza ove akcije, rekao je da mu je otvaranjem spomen sobe ostvaren dječački san. “Draža Mihailović se vratio kući. Mi smo se vratili vjeri i naciji kao što se Draža vratio kući”, rekao je Braunović.

U Bregalničkoj ulici u kojoj se spomen soba nalazi, s razglasa su treštale četničke pjesme te se okupio velik broj ljudi. Okupljeni su se  pozdravljeni riječima: “Pomoz’ Bog, junaci”,  a oni su otpozdravili uglas: “Bog ti pomogao.”

Osim pobornika od kojih su neki nosili majice Ravnogorskog pokreta, okupili su se i protivnici. Ulica je bila blokirana, a aktivistkinja Aida Ćorović i predstavnici Žena u crnom bili su u obližnjoj ulici – policija im je branila da priđu.

Akademik Matija Bećković je rekao da je „onaj koji je ubio Mihailovića i ostavio ga bez groba, sahranjen na glavnom brdu glavnog grada srpskoga naroda“, a i nitko ne pita po kom zakonu je to učinjeno.

Prema ocjeni Bećkovića, Mihailović nema premca među srpskim velikomučenica, a “prije linčovanja ponavljao je da nikada, nigdje i ni pod koju cijenu pod njegovom komandom nije bilo suradnje s okupatorom“.

Inicijativa mladih za ljudska prava ovakav čin vidi kao posljednju fazu normalizacije četništva i četnika kao heroja i rodoljuba. Što kažu, nije u skladu s povijesnim činjenicama.

“Ono što znamo za Dragoljuba Mihajlovića jeste da je on ne samo ratni zločinac, nego i da je dugo godina vršio kolaboraciju, odnosno, da je surađivao s okupatorima”, rekao je Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Povjesničar Milivoj Bešlin za N1 je rekao da je Draža Mihailović bio simbol okupacije i izdaje zemlje, dok je za današnje otvaranje muzeja u Beogradu rekao da je – povijesni falsifikat.

“Današnji događaj vidim kao pokušaj izrugivanje povijesti, negiranje žrtava i pokušaj da se prošlost prilagodi dnevnim političkim potrebama aktualnog režima”, istakao je Bešlin.

Govoreći o odluci suda o rehabilitaciji generala Jugoslovenske vojske u otadžbini naveo da se tu radi o političkoj, a ne pravnoj odluci.

Inače Spomen soba i spomenik Draži Mihailoviću postavljeni su u privatnom prostoru pa za to nisu trebali dopuštenje gradskih vlasti.