Foto: Screenshot

Brojni srpski portali reagirali su na najavu da će Nikola Tesla biti na kovanicama od 50, 20 i 10 centi kada Hrvatska uvede euro kao službenu valutu

Nakon što je premijer Andrej Plenković danas predstavio dizajn eura i centa koji će postati hrvatska nacionalna valuta, a na kojima se nalaze različiti dizajni, među njima i lik Nikole Tesle, pojavile su se brojne kritike iz Srbije. Podsjetimo, lik Tesle bit će na kovanicama od 50, 20 i 10 centi. 

Novosti.rs tako pišu kako su “Hrvati besramno ukrali Nikolu Teslu”. 

– Ovo je još jedan u nizu sramotnih pokušaja Hrvata da ukradu Nikolu Teslu, kome su za vrijeme rata minirali spomenik u Gospiću, a sada ga stavljaju na svoju kovanicu – stoji u članku.

Telegraf u svom naslovu postavlja pitanje – Hoće li Srbija reagirati? U članku su objavili i odgovor Narode banke Srbije iz srpnja prošle godine kada su se tek pojavili prijedlozi za dizajn eura u Hrvatskoj. 

Iz NBS-a su tada poručili da bi stavljanje Tesle “predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasljeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni znanstvenik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po podrijetlu i rodu”.  

Portal 24sedam je dizajn s Teslinim likom na kovanici nazvao – skandalom. 


Ivica R.