Stabilan i sunčan te iznadprosječno topao vikend

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Kao ni prošlih dana, ni idućih se, sve do sredine sljedećeg tjedna, možda čak i dulje, neće ostvariti želje nekih za ublažavanje suše, a diljem Hrvatske još ni u petak stihovi: “Sad je nebo bez oblaka, ispunjena želja svaka…”, koju pjeva zbor u operi “Porin”. Naravno, neće biti ni Porinovog: “Groma iz vedrog neba…”, osim ako se pod tim ne misli na neki ne meteorološki aktualni događaj.

No, po već ustaljenom ritmu ovog relativno toplog ožujka, jednog od toplijih u znanoj povijesti, a ponegdje vjerojatno i blizu rekordno toplog, te većinom siromašnog s kišom – ostvarit će se želje mnogih za stabilan i sunčan, te ne osobito vjetrovit i iznadprosječno topao vikend, povoljan za kojekakve aktivnosti na otvorenome.

Naravno, uz upozorenje za još povremenu ponegdje jaku i olujnu buru, osobito u petak, te onima osjetljivije kože na duljinu izlaganja suncu zbog već “umjerenog” UV indeksa – mjere jakosti sunčeva zračenja. A i alergičari mogu imati nevolje zbog većinom visoke koncentracije peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.

Valja spomenuti da sasvim bezbrižni i dalje ne mogu biti ni oni koji imaju osjetljivije bilje na otvorenome, budući da će i sljedećih dana po nizinama biti mjestimičnog mraza. Srećom, sve rjeđeg i slabijeg, koji će većini prouzročiti manje štete od prošlogodišnjega.

Osim tog mraza, nekima bi možda moglo biti zanimljivo podsjetiti se na prošlogodišnje meteo-događaje i usporediti, primjerice, prve kvartale prošle i ove godine, a i pogledati tek objavljeno izvješće Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime u svijetu u 2018. godini, prema kojem se može zaključiti kako se ubrzava djelovanje klimatskih promjena. Tome u prilog idu i najnovije dugoročne prognoze, koje upućuju na povećanu vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline i sljedećih mjeseci.

Petak – barem djelomice sunčano i toplije, ali ujutro uz buru i mraz

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije još toplije, mjestimice i 20 °C, te uz vedrinu ukrašenu samo ponekim oblakom, najprije uz buru, gdjegod u noći i ujutro i jaku, zatim većinom umjeren maestral. More umjereno valovito, prema otvorenome i valovito, a vidljivost izvrsna.

Za vikend sunčano i još toplije, a od ponedjeljka…

I na Jadranu do ponedjeljka vedro ili samo malo oblačno, te iznadprosječno toplo, uz noćnu i jutarnju buru, uglavnom podno Velebita i jaku, zatim većinom umjeren maestral. Prema sredini novog tjedna oblačnije, vjerojatno uz jačanje juga i mjestimičnu kišu. (HRT)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img