Foto: HRT

Kao ni prošlih dana, ni idućih se, sve do sredine sljedećeg tjedna, možda čak i dulje, neće ostvariti želje nekih za ublažavanje suše, a diljem Hrvatske još ni u petak stihovi: “Sad je nebo bez oblaka, ispunjena želja svaka…”, koju pjeva zbor u operi “Porin”. Naravno, neće biti ni Porinovog: “Groma iz vedrog neba…”, osim ako se pod tim ne misli na neki ne meteorološki aktualni događaj.

No, po već ustaljenom ritmu ovog relativno toplog ožujka, jednog od toplijih u znanoj povijesti, a ponegdje vjerojatno i blizu rekordno toplog, te većinom siromašnog s kišom – ostvarit će se želje mnogih za stabilan i sunčan, te ne osobito vjetrovit i iznadprosječno topao vikend, povoljan za kojekakve aktivnosti na otvorenome.

Naravno, uz upozorenje za još povremenu ponegdje jaku i olujnu buru, osobito u petak, te onima osjetljivije kože na duljinu izlaganja suncu zbog već “umjerenog” UV indeksa – mjere jakosti sunčeva zračenja. A i alergičari mogu imati nevolje zbog većinom visoke koncentracije peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.

Valja spomenuti da sasvim bezbrižni i dalje ne mogu biti ni oni koji imaju osjetljivije bilje na otvorenome, budući da će i sljedećih dana po nizinama biti mjestimičnog mraza. Srećom, sve rjeđeg i slabijeg, koji će većini prouzročiti manje štete od prošlogodišnjega.

Osim tog mraza, nekima bi možda moglo biti zanimljivo podsjetiti se na prošlogodišnje meteo-događaje i usporediti, primjerice, prve kvartale prošle i ove godine, a i pogledati tek objavljeno izvješće Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime u svijetu u 2018. godini, prema kojem se može zaključiti kako se ubrzava djelovanje klimatskih promjena. Tome u prilog idu i najnovije dugoročne prognoze, koje upućuju na povećanu vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline i sljedećih mjeseci.

Petak – barem djelomice sunčano i toplije, ali ujutro uz buru i mraz

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije još toplije, mjestimice i 20 °C, te uz vedrinu ukrašenu samo ponekim oblakom, najprije uz buru, gdjegod u noći i ujutro i jaku, zatim većinom umjeren maestral. More umjereno valovito, prema otvorenome i valovito, a vidljivost izvrsna.

Za vikend sunčano i još toplije, a od ponedjeljka…

I na Jadranu do ponedjeljka vedro ili samo malo oblačno, te iznadprosječno toplo, uz noćnu i jutarnju buru, uglavnom podno Velebita i jaku, zatim većinom umjeren maestral. Prema sredini novog tjedna oblačnije, vjerojatno uz jačanje juga i mjestimičnu kišu. (HRT)