STANJE NIJE DOBRO: U Splitsko-dalmatinskoj županiji svaki drugi testirani pozitivan

0
Foto: Dugopolje org/ilustracija
IAKO JE bilo manje testiranja zbog Nove godine i vikenda, na području Splitsko-dalmatinske županije opet je svaka druga osoba pozitivna.

221 pozitivni od 448 testiranih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 448 obrađenih testova danas je 221 novooboljela osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid-infekciju, i to iz Splita 132, Hvara dvije, Imotskoga dvije, Kaštela 26, Makarske dvije, Omiša jedna, Sinja šest, Solina 21, Staroga Grada jedna, Supetra jedna, Trilja tri, Trogira tri, Bola jedna, Dicma dvije, Dugoga Rata tri, Dugopolja dvije, Hrvaca jedna, Jelse jedna, Klisa dvije, Marine dvije, Muća dvije, Okruga četiri, Runovića jedna i Zagvozda jedna.

Od ukupnog broja novooboljelih, 135 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1087 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 192 covid-pozitivne osobe u KBC-u Split, dok se 40 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su tri osobe. Dva muškarca, 89-godišnjak i 65-godišnjak, te jedna žena stara 82 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid-infekciju.

“Uvijek je 50% i više zaraženih”

“Imamo u županiji 192 hospitalizirana, 40 osoba na respiratoru i, nažalost, još troje preminulih. Od testiranih 448 uzoraka, više od 230 je novozaraženih. Uvijek je nekih 50 posto ili više zaraženih. I u novu godinu smo zakoračili s velikim brojevima”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić za Novi dan N1 Televizije

Apelirao je još jednom na sve da se cijepe. “Tako spašavamo naš bolnički sustav i ne samo one koji obole od covida nego i od drugih bolesti”, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Žao mi je što velik dio sugrađana to nije iskoristio. Već beremo te plodove, a bojim se da će se nakon razbuktavanja, za nekih šest ili sedam dana, to posebno vidjeti u splitskom KBC-u”, rekao je Gabrić.

Nove mjere?

Rekao je da će vjerojatno pokušati s nekim mjerama, ali da ih još ne želi iznijeti.

“Imat ćemo ih vjerojatno danas ili sutra, kako bismo usporili pandemiju, jer zaustaviti je zasigurno nećemo moći. Sve je na stolu, od rada ugostiteljskih objekata, druženja… Mislim da od toga trebamo krenuti. Ali, kažem, jedina prava mjera je cijepljenje”, kazao je te ipak dodao da se razmišlja i o prelasku na online nastavu.

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here