Stigla službena potvrda. Za ovoliki broj zaraženih u Dalmaciji kriv je – omikron.

0
Foto: press

Nije nas to delta ošinula repom na odlasku, već omikron zauzima tron! Osobito na jadranskoj obali i širom Dalmacije. O Splitu i žuapniji da ne govorimo…Izravan je to zaključak iz dviju rečenica koje smo u četvrtak uspjeli razmijeniti s dr. Oliverom Vugrekom, znanstvenim savjetnikom i voditeljem Laboratorija za naprednu genomiku Instituta “Ruđer Bošković”, piše Slobodna Dalmacija

Poziv ga je zatekao na skijama, pa nam je tek kratko stigao reći:- Ma, to vam je omikron. Sto posto sam siguran… Ono što mi možemo vidjeti, otrpilike su tri omikrona od pet pregledanih uzoraka.

Prema Vugrekovim riječima, analizirani uzorci o kojima su nekidan pohvalno govorili ljudi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – oko 600 primjeraka je bilo u pitanju – ipak su bili uzeti još koncem studenog (30.11.), a prvi omikron u Hrvatskoj zabilježen je tek poslije toga, odnosno na samom početku prosinca.

Danas je stanje očito mnogo drugačije, a poznavajući narav izmijenjenog virusa SARS CoV-2 i informacije iz najteže pogođenih zemalja Zapadne Europe o tomu da se omikron varijanta strahovitom brzinom širi i udvostručuje broj zaraženih osoba svakih nekoliko dana, nikoga ne bi trebao čuditi zaključak da nam se na božićnim tulumima i druženjima raspojasao baš zakrabuljeni omikron.

Vidite i sami, a teško je i da brojke lažu: u srijedu u Splitsko-dalmatinskoj županiji udio pozitivnih u ukupno testiranima iznad 51 posto. Svaki drugi zaražen, 1139 od 2206.

Samo u Splitu 540 novih slučajeva. U četvrtak još gore: rekordnih 1588 inficiranih među 2728 sumnjivih. To su neslužbeni podaci. Udio pozitivnih narastao je na 58 posto. Nastavi li se trend idućih dana, u najluđoj noći lako se možemo približiti scenariju najcrnje noći: dva pozitivna od tri testirana.

Ne želeći se praviti pametni i potpuno svjesni istine da je svima – vakserima i antivakserima – već preko glave stanja opće napetosti i grozničavosti gotovo dvogodišnje borbe s pandemijom, dovoljno je nanizati nekoliko razloga koji su vurusu mogli zvučati kao pozivnica za vruće južnjačke tulume: kraj je godine, kućice, kafići, svakojake fešte, okupljanja i druženja užeg i šireg kruga prijatelja, poznanika, poslovnih partnera i slično. Koncerti, odlasci u hercegovačke klubove odmah preko granice, blagdanski povratci raseljenih kući, rasprodan Poljud u žaru jesenskog nogometnog preporoda…

Moglo bi se još nabrajati moguće rizične veće javne i kapilarne privatne događaje uzduž Dalmacije, ali nema puno smisla.A kada u jednadžbu još uvrstimo očajnu procijepljenost Dalmatinaca – nemamo se baš čemu ni čuditi.

Evo tek nekoliko ilustrativnih podataka: Otok pokraj Sinja – ispod 22 posto cijepljenih drugom dozom; Dicmo – oko 22 posto, Dugopolje i Muć – 25 posto, Podstrana – 26 posto. Znači, tek svaki peti ili četvrti cijepljen.Grad Split je na 39 posto, županija 52, odnosno svaki drugi stanovnik.

Cinik bi rekao da se kod nas i heroinski ovisnici – u žargonu znani kao igluni – boje igle.

Doduše, prokuženosti pomaže i velik broj preboljelih, ali nedovoljno. Možemo se tek nadati da će omikron uistinu donijeti blaže simptome i da neće ljude slati u bolnicu, kao što je to činila delta. Posebno necijepljene. Ali, ako mutant nastavi ovako skokovito zaskati stanovništvo – zdravstveni sustav mogao bi se naći u problemima.

A što ćemo još dočekati čekajući Djeda Mraza u novogodišnjoj noći, sabirat ćemo idućih dana. Zasad: sve radi i sve gori.

Anita M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here