Stipe Mesić: HOS nije bio ni u jednoj bitci! Pozdrav ZA DOM SPREMNI treba zabraniti!

  1
  foto: screenshot

  Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić dao je intervju Večernjem listu gdje u jednom dijelu spominje HOS i njihovu ulogu tijekom Domovinskog rata, te odgovara na pitanja kako bi on danas riješio pitanje ostavštine HOS-a i Udruga HOS-a koje danas djeluju

  Što danas očekujete od hrvatskog političkog vrha?

  Više hrabrosti. Ubuduće nije dovoljno da predsjednik napusti neki događaj jer se na njemu pojavi natpis sa „Za dom spremni“. To je hrabar korak, ali nije dovoljan. Hrvatska mora razvijati europejstvo i u njemu hrvatski patriotizam. Ne nacionalizam i šovinizam, nego hrvatski patriotizam. Moramo prihvatiti europsku logiku. „Heil Hitler“ je notorno nacistički pozdrav i nikome ne pada na pamet da se njime koristi u Njemačkoj. „Za dom spremni“ je čisti ustaški pozdrav. No što se dogodilo u Hrvatskoj? Kada su se stvarale stranke, HSP je formirao HOS. Dakle, koriste isti naziv iz 1944. kada je došlo do ujedinjenja domobranstva i ustaške vojnice i najvećeg osipanja domobranstva, jer su čitave jedinice prešle u partizane.

  HSP je hosovce, u crnim uniformama i naoružane do zuba, doveo pred Esplanadu, građani su obilazili top koji su izložili i Tuđman se bojao da će doći do sukoba s policijom i Zborom narodne garde, pa je zadužio ministra unutrašnjih poslova Josipa Boljkovca da s drugim strukturama što brže rasformira taj HOS. Jer kako ćeš biti ozbiljna politička opcija ako si u Hrvatskoj izazvao građanski rat. Prije svega, cilj hosovaca nije bio obrana hrvatskih granica, već Hrvatska na Drini. Pozdrav im je bio ustaški, uniforma im je bila ustaška.

  Kako to danas riješiti?

  To je toliko jednostavno, ali treba hrabrosti. HOS je rasformiran, HOSove su jedinice prešle u Hrvatsku vojsku, a dio koji to nije htio otišao je kući. Dakle, nema HOS-a, nema ga ni u jednoj bitci. To je sve Hrvatska vojska. No netko se sjetio da formira i udrugu HOS-a čiji statut završava sa „Za dom spremni“. Ni jedna vlada dosad nije imala snage, a neće ga imati ni ova, za pravi potez, a koji je vrlo jednostavan kao što su i sve velike svari. Treba po pravu nadzora ukinuti registraciju i vratiti natrag te dokumente dok ne budu u skladu s Ustavom. Oni mogu dalje registrirati te svoje hosovce, ali bez ustaškog pozdrava. Dakle, nadležni ministar mora reagirati, ali snage za to treba imati premijer.

  Je li zabrana pozdrava „Za dom spremni“ dovoljna da nam bude bolje?

  To treba izbaciti i s tim smo riješili. Drugo, sve pozitivno u ovoj zemlji treba orijentirati prema suradnji, prema razvoju, otvaranju radnih mjesta, zaštiti građana, funkcioniranju pravne države i treba prestati s ratom. Cijele strukture još uvijek žive od rata i promoviranja mržnje. U svakom je ratu najteže to što ostaje mržnja. U posljednjih 130 godina Nijemci i Franuzi ratovali su tri puta i poslije svih tih ratova ostalo je more žrtava i razorena gospodarstva. Ali pametni Francuzi i Nijemci rekli su: Sad je dosta, idemo surađivati i graditi novu Europu. To vrijedi i za Hrvatsku. Prestanite više ratovati! Mržnja prije ili kasnije prestaje, ali ako se mržnje možemo riješiti prije, bilo bi dobro da je se riješimo, donosi Večernji.

  Foto: screenshpt