Ministar rada Marko Pavić osigurao je dodatnih 70 milijuna kuna za plaće žena koje su zaposlene preko europskog projekta Zaželi te će pozvati sve udruge, nositelje projekta, na potpisivanje aneksa ugovora kako bi im se novac odmah isplatio, piše u petak Večernji list.

Dodatna financijska injekcija dogovara se s ministarstvom financija i za siromašnije lokalne jedinice. Posljednjih tjedana nekoliko udruga i lokalnih jedinica “diglo se na noge” jer su potrošile sva doznačena sredstva za zapošljavanje, a na nova, iz kojih bi isplaćivali plaće zaposlenih na projektu, čekaju mjesecima.

Projekt Zaželi financijski je, ali i društveno, najvredniji projekt koji se u Hrvatskoj financira iz Europskog socijalnog fonda. Dosad je preko njega zaposleno oko 6200 žena starijih od 50 godina koje vode brigu o desecima tisuća staračkih domaćinstava u seoskim područjima i na otocima ili u domaćinstvima kojima treba dodatna pomoć, piše dnevnik.

Za njihove plaće i ostale troškove osigurano je oko milijardu kuna, projekt bi trebao trajati do 2021., no transfer novca prema korisnicima ide sporije nego što se očekivalo.

Ministar Pavić kaže da su nositelji projekta, 200 općina i gradova te 92 civilne udruge, dosad na svoj račun dobile 450 milijuna kuna. Korisnici su, međutim, doznačena sredstva odavno potrošili pa plaće novozaposlenih žena isplaćuju iz vlastitih proračuna.

“Nijedna žena neće izgubiti posao i realizacija projekta nije ugrožena”, uvjerava ministar Pavić i objašnjava da do zastoja u refundaciji sredstava nije došlo zbog nedostatka novca, nego zbog procedure, piše u petak Večernji list.