Stižu nova pravila važna za vozače. Za jedan prekršaj kazna će biti dvostruko veća

0
Foto: MUP

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija u emisiji Otvoreno HRT-a kazao je kako se čeka da izmjene i dopune Zakona o sigurnosti na cestama dođu na dnevni red saborske sjednice.

– Bit će dva čitanja, ali mi se nadamo da će s proljećem zakon stupiti na snagu. Zbog novih prijevoznih sredstava, a tu ne mislim samo na električne romobile, morali smo uvesti jednu novu kategoriju – osobna prijevozna sredstva i ovim smo zakonom morali regulirati način na koji će ona prometovati i uvjete koji će trebati vozačima da mogu upravljati tim prijevoznim sredstvima.

No taj zakon ima i nekih drugih promjena – povisili smo kaznu za neprilagođenu brzinu s 500 na 1000 kuna.

Uvodimo i obvezu za liječnike. Ako kod vozača dođe do privremene promjene zdravstvenoga stanja, najdulje na šest mjeseci, zbog koje on nije u stanju sigurno upravljati vozilom, liječnik mu to mora reći, upozoriti ga, evidentirati to u medicinskoj dokumentaciji i upisati u centralni zdravstveni informacijski sustav, a mi ćemo imati informaciju o tome – istaknuo je Mataija dodavši da policija neće imati uvida u to o kojim je dijagnozama riječ. –

Koje će to zdravstvene dijagnoze biti, to će se naknadno utvrditi dopunama Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koje će donijeti Ministarstvo zdravstva – dodao je.

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here