Foto: Screenshot

Slobodno tržište, napad na tradicionalne konzervativne vrijednosti, zločini komunizma, ideologija transrodnosti i transhumanizma – samo su neke teme konferencije “Današnji izazovi konzervativizma” otvorene u utorak u zagrebačkom hotelu Dubrovnik u organizaciji domaćeg Centra za obnovu kulture (COK) i europske konzervativne fondacije New Direction.

Konferencija bi trebala trajati do petka, a ugostit će, između ostalog, bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu i poznatog čileanskog ultra-konzervativca Joséa Antonija Kasta, šefa tamošnje desne stranke Republikanci i glavnog oponenta sadašnjeg poljuljanog čileanskog predsjednika Gabriela Borića.

Konzervativni je kružok u hotelu Dubrovnik, čiji je cilj upozoriti na zatiranje tradicionalnih vrijednosti u društvu, vidjeli smo na licu mjesta, okupio 70-ak uzvanika, uglavnom muškarce, a i neka poznata imena domaće i strane politike i biznisa, između ostalog, saborske zastupnike Domovinskog pokreta Igora Peternela i Stipu Mlinarića, kao i saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića te Stjepa Bartulicu, koji je ujedno organizator konzervativne konferencije i predsjednik konzervativne udruge Centar za obnovu kulture, javlja Jutarnji list.

Od ostalih, na konferenciju je stigla i Nera Tuđman, unuka prvog predsjednika Franje Tuđmana, koja je odbila pričati s medijima, te ekonomski stručnjak Andrej Grubišić, koji je jedan od govornika konferencije.

Na prvoj večeri u utorak govore su držali Stjepo Bartulica, potom dvojica članova američkog konzervativnog think-tanka Acton Institute – Michael Miller i Alejandro Chafuen – te na kraju čileanski političar Jose Antonio Kast.

Bartulica, saborski zastupnik i pomoćnik političkog tajnika Domovinskog pokreta, rekao je na početku da je ideja konferencije poticati tradicionalne vrijednosti – postojanje Boga, suverenost čovjeka, obitelj i slobodne trgovine – koje se u društvu pokušavaju obezvrijediti. Spomenuo je i zločine komunizma, a potom kritizirao bivšeg predsjednika Stipu Mesića.

– Kada smo na prijašnjim konferencijama govorili o zločinima komunizma, zvao sam Stipu Mesića kao govornika, ali on je rekao da su ‘zločini komunizma’ oksimoron, što dovoljno govori o razini svijesti o komunizmu u Hrvatskoj – rekao je.

Što se dnevno političke pozadine tiče, u razgovoru je za Jutarnji Bartulica negirao da postoji politička pozadina konferencije iako su je posjetili njegovi saborski kolege i politički istomišljenici.

– Ovo nije politički skup,moja udruga COK nije politička udruga. Ja već godinama djelujem kao javni intelektualac i važno mi je ideje konzervativizma i slobodnog tržišta zastupati u društvu – ispričao je.

Na pitanje hoće li konferenciju posjetiti predsjednik DP-a Ivan Penava, Bartulica je odgovorio da će se možda susresti s bivšim slovenskim premijerom Janšom u četvrtak.

Predavanje pod naslovom “Moralni i filozofski temelji slobode” o problemima transhumanizma i današnje, kako je naziva, “plastične antropologije”, održao je potom Michael Miller, inače šef strateških inicijativa u američkom konzervativnom Acton Institutu.

– Problem današnje antropologije je što svatko može biti što želi i može raditi što želi. Pa onda imamo LGBTQ+ i muškarce koji ulaze u ženske sportove i zahode – počeo je.

Prema njemu, transhumanizam, koji uvodi sve više tehnologije u naše svakodnevne živote, u konačnici vodi do manipulacije tijelom za potrebe stvaranja seksualnih robova. A od te ideologije transhumanizma, koja dolazi ne mjesto tradicionalnih, zapadnjačkih, kršćanskih vrijednosti, opasnija je jedino transrodnost koja, kaže Miller, “napada ženu jer odbacuje majčinstvo”.

– Na tu smo se ideologiju polako navikavali korištenjem kontracepcije i vazektomijom – smatra.

Osim toga, problem je tu i mladih djevojaka koje se same “steriliziraju” jer misle da time “spašavaju planet i problem prenapučenosti jer im je to rekla Greta Thunberg”.