Foto: Pixabay

Jaja su idealna namirnica doručak. Brzo se spremaju, hranjiva su i možemo ih kuhati, pržiti ili pripremiti na neki drugi način. Osim toga, mogu ih jesti i vegetarijanci, oni koji jedu meso, oni koji ne jedu gluten ili osobe koje preferiraju paleo ili keto prehranu. Evo što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja.

Osjećat ćete se energično

Ako jedete jaja za doručak, ona vam mogu dati dodatnu energiju koja će vam pomoći da se uhvatite u koštac s obvezama koje vas čekaju.

“Kombinacija bjelančevina i masti, koje se relativno sporo probavljaju u usporedbi s ugljikohidratima, zajedno s vitaminom B12 koji sadrže jaja, pomažu u osiguravanju stabilne opskrbe energijom tijekom nekoliko sati nakon što ih pojedemo”, objasnio je trener i nutricionist Sean Allt.

Jaja su dobra za vaš imunološki sustav

Prema stručnjacima, jaja također mogu biti dobra za vaš imunološki sustav. Alt savjetuje da uključite jaja u redovitu prehranu kako bi vaše tijelo dobile raznolike hranjive sastojke koji omogućuju normalno funkcioniranje imunološkog sustava kako bi se lakše borio protiv raznih bolesti.

Jaja su bogata vitaminima A, D i E, a ovi vitamini su ključni za održavanje ispravne funkcije imunološkog sustava. Prema Paulu Claybrooku, certificiranom nutricionisti, jaja su također bogata selenom koji je antioksidans i koji pojačava imunološki odgovor.

“Antioksidansi poput selena također imaju protuupalni učinak, a ta protuupalna i antioksidativna svojstva pomažu u boljem radu imunološkog sustava”, kazao  je Claybrook.

Jaja su dobra za rad moždanih funkcija

Neke hranjive tvari koje se nalaze u jajima igraju važnu ulogu u radu mozga. Jaja su bogata kolinom – hranjivom tvari koja je neophodna za strukturu i rad mozga. Jaja su također dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Prema Claybrooku, ove važne masti mogu poboljšati rad mozga. Osim toga, jaja sadrže i veliku količinu vitamina B12, a nizak unos ovog vitamina može rezultirati lošim pamćenjem i demencijom. Dakle, redovito konzumiranje jaja može imati pozitivne učinke na vaše mentalno zdravlje.

Jaja smanjuju upalu u tijelu

Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od srčanih bolesti, a također mogu smanjiti i upalu u tijelu. Claybrook ističe da jaja sadrže znatne količine ovih zdravih masti.

Jaja su dobra za vašu kožu i kosu

Jaja su dobar izvor proteina i biotina koji potiču rast kose pa se smatra da redovito konzumiranje jaja može pomoći da imate dugu i gustu kosu. Osim toga, jaja su bogata antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja stanica i starenje kože. Prema tome, redovito konzumiranje jaja može vam pomoći da zadržite mladolik izgled.

Lakše ćete izgubiti kilograme

Allt kaže da jaja mogu pomoću u mršavljenju, ali to ovisi o tome kako ih pripremate i s čime ih jedete. Kada pojedete jaje, možete se duže osjećati sitim, što će vam pomoći da ograničite unos kalorija, pojasnio je Alt.

Osim toga, jaja su bogata kolinom, a Alt navodi da je upravo kolin uključen u mnoge metaboličke procese, uključujući razgradnju masti. Bjelanjak sadrži samo oko 17 kalorija i 0,1 grama masti, dok žumanjak obično sadrži oko 55 kalorija i 4,5 grama masti, piše Eat this. No, više istraživanja pokazalo je da se ljudi koji jedu jaja za doručak duže vrijeme osjećaju sitima, zbog čega unose manje kalorija tijekom sljedećih obroka.

Treba napomenuti da jaja mogu utjecati i na razinu kolesterola. Ako nemate bolesti srca ili dijabetes, stručnjaci se slažu da je potpuno sigurno jesti jaja svaki dan.

“Ako patite od dijabetesa i zabrinuti ste zbog mogućih negativnih učinaka jaja, tjedno pojedite šest ili manje jaje, a uz to se savjetujte i sa svojim liječnikom. Ako ste zdrave, redovita konzumacija jaja ne predstavljaju nikakav zdravstveni rizik”, pojašnjava Alt, a donosi N1