ŠTO SE DOGAĐA U SOLINSKOM VRTIĆU? Čak 12 odgajateljica javno svjedočilo o zlostavljanju na radnom mjestu

0
Foto: Snimka zaslona

Na sinoćnjoj konferenciji za medije održanoj u Solinu medijima su se obratili predsjednik Gradskog vijeća Ivan Andabak i gradski vijećnik Vedran Duvnjak.

Kako su istaknuli Andabak i Duvnjak, tema je vrlo kompleksna, radi se o prijavama mobinga u jednom solinskom vrtiću i to od strane ravnateljice i nekih njenih najbližih suradnica nad zaposlenicama, odnosno odgajateljicama.

Što se točno događa iza zatvorenih vrata vrtića?

Prema riječima Andabaka početkom srpnja obratila mu se mailom predsjednica sindikata radnika u predškolskom odgoju SOMK kako bi ga upoznala sa zlostavljanjem odgojiteljica u solinskom gradskom vrtiću, te ga zamolila da organizira sastanak na tu temu kako bi se utvrdilo što se točno događa iza zatvorenih vrata vrtića.

– Sindikat se gradonačelniku Ninčeviću obraćao oko ovih problema još tijekom svibnja, međutim gradonačelnik nije pokazivao razumijevanje niti bilo kakav interes da razriješi ovu situaciju – kazao je Andabak.

Vedran Duvnjak je kazao da je radni sastanak u nazočnosti gradonačelnika Dalibora Ninčevića, potpredsjednika Gradskog vijeća Davora Mikasa i predsjednice sindikata SOMK iz Zagreba, te 15 odgojiteljica iz ovog vrtića održan prije pola mjeseca.

“Vikanje i deranje na odgojiteljice ispred djece u skupini, česte prijetnje i zastrašivanja…”

– Na tom sastanku odgojiteljice vrtića detaljno su opisale niz teških i šokantnih iskustava koje su imale s ravnateljicom, kao i s jednom stručnom suradnicom. Nezakonita i neprihvatljiva ponašanja ravnateljice i stručne suradnice čisti je mobing koji se mjesecima, pa i godinama provodi nad zaposlenicima vrtića.

Nedostatak normalne komunikacije i timskog rada, neuvažavanje stručnih mišljenja, ignoriranje i izolacija pojedinaca, omalovažavanja zaposlenica, vikanje i deranje na odgojiteljice ispred djece u skupini, česte prijetnje i zastrašivanja… Nakon učestalih zlostavljanja većina odgojiteljica obratila se svom liječničku.

Mnoge od njih završile se na bolovanju, a nekoliko ih je zbog pretrpljenog šoka i emocionalne rastresenosti moralo uzimati i lijekove. Nekoliko odgojiteljica je izjavilo kako nakon svega s nelagodom i strahom dolaze na posao.

T.R.I/ Solin live

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here