Nagađanja o tome što se dogodilo i zašto je problem bio toliko raširen traju i dalje.

Moramo se naviknuti na ovakve probleme, ipak živimo u digitalnom dobu

Charles Tendell, etički haker iz SAD-a ističe kako razlog uopće ne mora biti ozbiljan.

Možda se radi o nečemu ekstremno malom, a što je moglo uzrokovati ovakav ispad. Možda je u pitanju samo dio lošeg koda. Možda je problem u nekom serveru, možda se pokvario čvrsti disk na određenom računalu, nagađa Tendell i dodaje: S tehničkog stajališta, to je jednostavno rezultat života u digitalnom dobu.

Problemi s Facebookom nisu samo izluđivali privatne korisnike, već i one kojima su društvene mreže posao. Što napraviti i kako si pomoći u takvom trenutku pitali smo Martinu Gršković, direktoricu Social odjela u agenciji 404.

Poteškoće koje smo jučer doživjeli na Facebooku, Instagramu i Whatsappu nisu neuobičajene, događaju se puno češće nego što se primijeti. Social media manageri su to svakako osjetili i posao im je bio otežan – poneki postovi nisu se mogli objaviti, sadržaj se nije refreshao, izabacivalo nas je s računa, nismo mogli odgovarati na poruke, poruke nisu prolazile itd, prepričava Gršković.

Važno je znati da je Facebook bugovita platforma tako da svaka promjena koju implementiraju rezultira otežanim korištenjem sučelja. Konkretno, rekla bih da jučerašnji problemi nisu rezultirali drastičnim gubicima, ali nisu prošli neprimijećeno. Primjerice, pad dosega na postovima je značajan, što nije mala stvar pogotovo zato što je organski doseg na Facebooku minimalan. Isto tako komunikacija je bila otežana, jer nismo mogli odgovarati na poruke korisnicima u roku kako to činimo inače. Danas je već sve u redu, čekamo da se stabilizira doseg (i nadamo se tome čim prije) i jako smo znatiželjni saznati koja je to velika promjena koja je rezultirala ovakim poteškoćama. Kao i uvijek kad primijetimo neki bug ili probleme, obavijestili smo klijente i ne preostaje ništa drugo nego truditi se raditi u ovim okolnostima i čekati da se situacija popravi, završava na kraju Gršković za Zimo.