Foto: Pixabay

Otkako je Elon Musk kupio Twitter prije nešto manje od godinu dana, ta je popularna platforma za mikroblogove doživjela cijeli niz promjena. Posljednja u nizu poslala je mnogima omiljeni Twitter u povijest. Naslijedio ga je X.

No, što se točno promijenilo i što to znači za korisnike? Odgovore ima Martina Čizmić s portala Zimo.

Prije svega, čini se kako Musk ima dugogodišnju fiksaciju na slovo X. Svoj je prvi startup nazvao X.com (a poslije ga prodao nakon čega je nastao PayPal). Prema nekim informacijama, Musk je i nakon prodaje zagovarao da ime startupa ostane X.com. To mu nije uspjelo. Ali to ne znači da je odustao od ideje o Xcomu.

Naime, pred nekoliko godina je uspio povratiti kontrolu nad domenom X.com, što će mu olakšati implementaciju slova X u sve što želi.

Podsjetimo, već je ranije ime tvrtke Twitter promijenio u X Corp, a osnovao je i xAI, tvrtku koja bi se trebala baviti razvojem umjetne inteligencije. Trebamo li uopće spominjati Tesla Model X i činjenicu da mu se sin zove X (punim imenom X Æ A-XII ).

Upišete li danas u pretraživač adresu x.com, automatski će vas prebaciti na twitter.com. Dakle, ime Twitter i dalje živi. Koliko dugo, tek ćemo vidjeti.

Ptičica Larry

Za sad je rebrand platforme veoma stihijski proveden. Twitter je bilo ime koje je postojalo godinama i udomaćilo se u pop kulturi i svakodnevnom govoru. Od 2006. do 2023. godine, većina je znala što je Twitter i što znači tvitati. Logo koji je predstavljao plavu ptičicu od milja zvanu Larry, bio je prepoznatljiv svugdje. Što sad kad je platforma promijenila ime?

Brojni korisnici odbijali su ažurirati svoju mobilnu aplikaciju ne bi li što duže zadržali “stari” Twitter i plavu ptičicu. Drugi su ju ažuirali, a potom joj na kratici promijenili ikonu i ime te tako stvorili svojevrsni hibrid Twittera i X-a.

Sve što je Musk do sad napravio oko promjene imena i izgleda Twittera, vodilo je tome da pokušava zatvoriti jedno poglavlje u povijesti i krenuti od početka (barem figurativno). X je sad službeno ime platforme, mobilna aplikacija dobila je novu ikonu X i oznaku X, a pomalo se uvode i novi pojmovi. I dok neki marketinški stručnjaci tvrde da je to dobro za brand, drugi upozoravaju da je takva nagla promjena izbrisala milijune dolara vrijednosti branda koji je godinam gradio svoju reputaciju.

Tweet zamijenjen postom

Kako više nema Twittera, tako više nema tvita, nego je to sad post ili objava. Retvitovi su postali repostovi. Korisničko sučelje i dalje je isto kao Twitterovo, a iako prevladava crno-bijela kombinacija boja, još se mogu pronaći tragovi prepoznatljive “Twitter plave”.

Pretplata pod imenom Twitter Blue, sad je postala X Blue. Iako se ime Twitter Blue i dalje može pronaći u pojedinim dijelovima stranice i u pojedinim informacijama o nekim uslugama. Primjerice, želite li kupiti pretplatu i kliknete li na “Verified/Verificiran” i dalje će vam ponuditi Twitter Blue, no kad kliknete na više informacija dobijete informacije o X Premiumu.

Tako je među najčešće postavljenim pitanjima kombinacija odgovora koji spominju Twitter i X, neki spominju Twitter Blue, drugi X Premium. Da bi na kraju ponudili posjetiteljima da “tvitaju” o informacijama na toj stranici.

Ako ste zbunjeni svim ovim mješavinama, niste jedini. Brojni korisnici odbijaju platformu nazivati X i dalje ju zovu Twitter, a objave tvitaju. Uostalom, kad posjetite stranicu na kojoj možete vidjeti postoje li kakvi problemi s platformom pozdravit će vas dobro poznata plava ptičica i ime Twitter.

Problemi i za druge aplikacije

Preimenovanje Twittera u X, stvorilo je probleme i za druge aplikacije odnosno njihove korisnike. Tako je popularna platforma za planiranje i zakazivanje tvitova (pardon, objava) na X-u (prethodno poznatom kao Twitter), promijenila ime iz Tweetdeck u XPro, iako još uvijek objavljuje “tvitove”.

Neposredno nakon promjene imena, neki su korisnici imali problema s pristupanjem Twitteru/X-u putem svojih internetskih preglednika. Tako je Microsoftov preglednik Edge, prvih nekoliko dana prikazivao sigurnosno upozorenje.

Pitao je korisnike žele li deinstalrati aplikaciju jer izgleda “kao da ih želi prevariti”. Razlog je što Edge i drugi preglednici temeljeni na Chromiumu imaju ugrađenu opciju koja prati dolazi li do promjene web ikone stranice i imena stranice i upozorava korisnika na to.

Cilj joj je upozoriti korisnike da ne nasjedaju na prijevare kod kojih zlonamjerne osobe promijene samo jedno slovo u imenu, što je korisnicima često teško detektirati odmah, a što ih može odvesti na lažne stranice. To je korisna opcija koja nekoga može spriječiti da nasjedne na prijevaru, ali u ovom slučaju, stvorila je zbunjenost među korisnicima.

Kako dalje?

Neki su revoltirani svim tim promjenama, odlučili napustiti X i zauvijek u svom srcu (i povijesti objava) zadržati Twitter. Drugi jedva čekaju vidjeti što će se još promijeniti i koje će se novosti uvesti.

Ono što znamo je da Musk želi X pretvoriti u “aplikaciju za sve” – jedinu aplikaciju koja bi korisnicima trebala na njihovom mobilnom uređaju. Nešto poput kineske aplikacije WeChat, ali za zapadna tržišta.

Što će to značiti za korisnike i hoće li uspjeti u tome, teško je predvidjeti. No, sigurno je da će Musk na tom putu pripremiti još neko iznenađenje.