Što se radi u vrtu u kolovozu?

Zbog obilnih kiša, potrebno je veću pažnju posvetiti biljkama, ali i samom zemljištu.

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ako i kolovoz bude kao srpanj – red sunca, red kiše, a prema prognozama meteorologa vrlo je vjerojatno da hoće, vlažnost zraka će biti visoka, što nikako ne pogoduje biljkama. Zato postoji mogućnost da u vrtu zbog viška vode ovog mjeseca truli i propada povrće i voće, a mogu se pojaviti i gljivične bolesti kod biljaka, što zadaje dodatne glavobolje vrtlarima.

Inače, nastavi li se kišni period, obilne kiše dovode do narušavanja izgleda vrta i strukture zemljišta. Kiše za vrlo kratko vrijeme mogu napraviti veliku štetu, odnosno mogu odnijeti prvi površinski sloj zemlje, počupati povrće i začinsko bilje, pokidati užad, žice, rasturiti sustav za navodnjavanje, nanijeti mulj, granje, šutu, što svakako uništava sav uloženi trud.

Kako isušiti zemljište?

Također, uslijed visoke koncentracije vlage u zemlji, povrće biva ugušenosparušeno i zbog toga propada. Zato, ukoliko se javi ovaj problem, trebali bi odvodnjavati vodu, a čim se napravi pokorica po gredicama, trebalo bi ih dublje okopati da bi višak vlage isparavao.

U ovom periodu sijecite suhe stabljike kukuruza, ali i zabodite štapove u zemlju, kako bi vlaga mogla prirodno izlaziti. Ova metoda neće pretjerano pomoći, ali u ovakvim situacijama svaka pomoć je dobrodošla. Da biste isušili zemljište pomaže i metoda ukopavanja suhog materijala, piljevine lišćara (bez hrasta i oraha), suhe slame, suhog lišća. Ovi materijali pomažu da se upije višak vode.

Branje i sjetva

Kada je riječ o klasičnim radovima, tijekom kolovoza, a posebno u prvoj polovici, trebalo bi brati papriku, rajčicu, plavi patlidžan, dinje, lubenice, krastavce, mahune, kao i korjenasto i sve drugo povrće. Grašak bi trebao već niknuti, ali može se još sijati.

Sredinom kolovoza obavezno obavite sjetvu salate, crvenog luka, luka srebrenca, špinata, rikole, rotkvi i rotkvica, uz redovno branje dozrelog povrća.

Sada je vrijeme i za vađenje crvenog luka, osušite ga i ostavite na suhom i prozračnom mjestu. Vrijeme je da se vadi i krumpir, ako to još nije napravljeno. Vađenje krumpira neka vam bude prioritet, jer vrlo moguće da će on početi truliti. Ukoliko je krenuo proces truljenja, odmah ga izvadite iz zemlje, proberite i one zdrave osušite na toplom i prozračnom mjestu. Predostrožnosti radi, povrće koje izvadite držite odvojeno odnosno ne miješajte ih.

Njega i zaštita

Tijekom kolovoza nastavlja se njega kupusnjača, a tada vodite računa o štetnim gusjenicama i puževima, koji vam mogu upropastiti prinos, jer njima pogoduje toplo i kišovito vrijeme.

Zaštitu bilja protiv gljivičnih bolesti je skoro nemoguće provoditi na klasičan način, zato tretirajte biljke domaćim sredstvima koliko god možete. Ali, oprez, korištenje bakarnih preparata je sada kontraproduktivno, a to znači da će se bakar svakodnevno ispirati kišom (ako je bude bilo) i dospijevati u zemljište.

Vinovu lozu treba zaštititi od pepelnice i botritisa, a ako je potrebno i od plamenjače.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bleiburg: HSP obilježio 75. obljetnicu tragedije

I ove godine unatoč svim otegotnim okolnostima HSP je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika na Bleiburškom...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img