Foto: Pixabay

Presađivanje ne vole…

Biljke koje ne vole presađivanje su mahunarke (grah, grašak, mahune), repa, cikla, rotkvica, mrkva, peršin, špinat, blitva.

Povrće kao što je repa, cikla, mrkva, peršin i blitva, možete kod raščupavanja koje se radi da biste prorijedili pregusto posađeno povrće, nakon što ste ga iščupali s korijenom, posaditi na drugo mjesto. Takve će biljke trebati puno vode i pažnjena početku i ne očekujte od njih da će napredovati kao ono koje je raslo na mjestu na kojem ste ga posijali.

Možete ih presaditi, ali…

Povrće kao što su krastavci, tikvice, bundeve, dinja, lubenice mogu se presaditi, ali će im trebati vrijeme da se prilagode na novonastale uvjete. S ovim je biljkama posebno problem u slučaju da ih presadite u vrijeme kada su temperature već visoke (što bi se moglo dogoditi ovoga proljeća) pa zahtijevaju više pažnje, zalijevanja, zaštite. Zato je bolje posijati ih direktno u zemlju.

U jednu kućicu posijte više sjemena ovih biljaka, a nakon što izrastu, maknite one koje su se slabije razvile ili ih presadite na drugo mjesto. U jednoj kućici ostavite dvije, najviše tri stabljike ovoga povrća/voća.

Rajčica je posebna priča

Rajčica je vrlo izdržljiva pa je možete posijati i pikirati. Ili je ne morate ni pikirati nego kada dovoljno naraste, presaditi u zemlju. Ili je možete posijati direktno u zemlju, po 4-5 sjemenki po kućici i onda slabije biljke maknuti ili ih presaditi na drugo mjesto. Također, možete je posijati u jedan manji red u vrtu i iz njega rasađivati dalje.

Povrće koje se najčešće uzgaja za presađivanje (bilo da je riječ u zaštićenom prostoru ili na otvorenom) su celer, patlidžan, raštika, kelj, brokula, koraba, poriluk i paprika. No, i njih možete na jedno mjesto u vrtu posijati, a nakon što dovoljno naraste, presaditi na predviđeno mjesto, piše agroklub.com.