13 C
Split

[ŠTRAJK U ŠKOLAMA] Sutra novi štrajk u četiri županije

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Danas se u svim osnovnim i srednjim školama održava štrajk profesora i učitelja. Međutim, u petak neće sve škole biti u štrajku, nego samo neke, i to u svakoj županiji.

Iz pristiglih podataka o sudjelovanju u štrajku iz 331 od 380 podružnica u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, u kojima organizirano djeluje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod, današnjem štrajku kojim se zahtijeva povećanje plaće svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama odazvalo se 81,36 posto članstva u ustanovama i 75,69 posto članstva u srednjim školama.

Današnji je štrajk djelomično ili potpuno proveden u 366  škola, dok u 14 škola štrajk nije održan i odgojno-obrazovni proces se odvijao neometano.

Uspoređujući današnje podatke o odazivu na štrajk u usporedbi sa štrajkom Preporoda iz 2018. i štrajka svih školskih sindikata iz 2015. očit je porast zanimanja za sudjelovanje u štrajku među zaposlenicima u školama.

Prema dosad pristiglim informacijama nije bilo značajnijeg kršenja prava zaposlenika na štrajk. Također, dobrom je odazivu doprinijelo to što ovaj puta štrajkaju svi školski sindikati i što se zahtjev za povećanjem plaća odnosi na sve zaposlenike u školama.

Sutra novi štrajk, uz Splitsko-dalmatinsku sudjeluju još tri županije

Sutra, u petak 11. listopada, štrajk se nastavlja  u unaprijed određenim županijama, dok će se u svim ostalim županijama nastava nesmetano odvijati.

“Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati sutra. To je novost u Hrvatskoj, no nismo mi to izmislili, iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Vani znaju štrajkati javne službe na taj način. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. Mi želimo proći 10 dana cirkularnog štrajka. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu. Imati će time zorni prikaz građanskog odgoja”, rečeno je na press konferenciji sindikata.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img