13 C
Split

Studija kaže da oni koji hrču – brže stare

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Hrkanje je zacijelo jedna od najgorih stvari koja može omesti miran san ukućana, no osim neugodne buke hrkanje bi moglo biti krivac za ubrzano starenje hrkača, pokazuje studija američkih znanstvenika.

Studija objavljena u časopisu Sleep (Spavanje) pokazuje da poremećaj disanja pri spavanju, kao što je apneja, može ubrzati starenje.

Hrkanje je jedan od uobičajenih pokazatelja zdravstvenih tegoba, prenosi portal MSN. Dodaje da prema nekim procjenama u Sjedinjenim Državama gotovo 30 milijuna odraslih osoba boluje od opstruktivnog apnejičkog sindroma.

Studija je pokazala da poremećaj disanja u snu može ‘postarati’ tijelo hrkača za 215 dana.

“Biološka dob ljudi ne mora odgovarati njihovoj kronološkoj dobi”, kaže Xiaoyu Li, voditeljica studije i znanstvenica na Školi za javno zdravlje u Bostonu.

“Naši podaci pružaju biološke dokaze o nastanku negativnih fizioloških i zdravstvenih učinaka ako se poremećaj disanja pri spavanju ne liječi.

Za potrebe studije znanstvenici su analizirali zdravstveno stanje 622 odrasle osobe, njihovo spavanje i metilaciju DNK.

Rezultati su pokazali da su žene sklonije bržem biološkom starenju od muškaraca ako pate od poremećaja disanja pri spavanju. Međutim, autori studije napominju da je u tom smislu potrebna dodatna studija.

“Često se smatra da su žene manje izložene zdravstvenim tegobama povezanima s hrkanjem, no naša studija dala je drukčije rezultate”, kaže Li.

Sugeriraju da je potrebno provesti još jedno istraživanje kojim bi se utvrdilo može li liječenje poremećaja disanja pri spavanju smanjiti epigenetsko ubrzano starenje.

Do danas poremećaji disanja pri spavanju uobičajeno se ne dijagnosticiraju niti se liječe. No ako znanost utvrdi na koji način poremećaj disanja pri spavanju utječe na starenje moći će se usredotočiti na otkriće intervencija koje bi mogli pomoći produljiti život.

Svoj rad autori studije predstavljaju 11. lipnja na 33. godišnjem skupu Saveza profesionalnih društava za spavanje u San Antoniju. (N1)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Povrat poreza stiže ranije nego inače, prve isplate sjedaju na račune već 10. svibnja

POVRAT POREZA ranije se isplaćivao u kolovozu, a lani je iznimno kao socijalna mjera pomaknuta na lipanj, dok ove...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img