Sučelili se Hasanbegović i njegova nasljednica Obuljen Koržinek. NISU PRIČALI O KULTURI!

0
Foto: Screenshot N1

MINISTRICA kulture Nina Obuljen Koržinek i bivši ministar na toj poziciji Zlatko Hasanbegović sučelili su se u N1 Studiju uživo o pitanjima covid-potvrda, korona-mjera i cijepljenja.

O dolasku na posao Hasanbegović je rekao: “Tako ću dok sabor sukladno Ustavu ne potvrdi sve odluke većinom ili dok ih ne potvrdi Ustavni sud. Tad ću se pokoriti mjerama bez obzira što ih držim besmislenim.”

“To nije ni prva ni zadnja neprincipijelna odluka. Rekla bih čak dvojbeno moralna. No zastupnici oporbe inače nisu prečesto u saboru, a ovo je očito zgodna prilika da se uobičajeno ponašanje podcrta, ali ovo vrijeme traži odgovorne ljude koji su dorasli izazovu pa je za očekivati da se ne šalju poruke koje su populističke, nego da svi šaljemo poruke odgovornog ponašanja. Covid-potvrde su tu da bi zaštitile građane, to je instrument u borbi protiv pandemije”, dodala je Obuljen Koržinek.

“Zadnja primjedba za moje političko djelovanje je populizam ili licemjerje. Ovo je čin prvorazredne odgovornosti. Svi smo prisegnuli da ćemo poštovati Ustav. S epidemiološkog stajališta, mjere su apsurdne, selektivne, ne pridonose suzbijanju epidemije, nedosljedno se provode. Saborski zastupnik može u trgovačke centre i javni prijevoz, a ne može bez testiranja u sabor. Ključni je ustavnopravni moment. Sve odluke o ograničavanju ljudskih prava može donositi samo sabor. Ustav je iznad svake krize”, odgovorio je Hasanbegović i kazao da je izrazio žaljenje što se referendum pokreće iz usko stranačke perspektive.

Covid-potvrde – diskriminatorne ili ne?

“Bit referenduma nije ukidanje ili zabrana mjera, već poziv da se primjenjuje Ustav”, naglasio je.

“Naravno da se ne krši Ustav. Sve su odluke donesene sukladno zakonima, time je dana ovlast Stožeru, Ustavni sud je to više puta potvrdio. Nevjerojatno je kako olako s pozicije povjesničara tvrdite da su to parcijalne mjere. Vi i vaši kolege jedini znate, a svi stručnjaci u svijetu oni ništa ne znaju. Jasno je da stručnjaci kažu da treba uvoditi sve mjere, pa i covid-potvrde, da se olakšaju putovanja i poslovanja. Velik broj sugrađana umire, zdravstveni djelatnici su preopterećeni i umorni, u bolnicama je reducirana redovna medicinska skrb, a vi to koristite”, odgovorila je Obuljen Koržinek.

O nelegalnim izdavanjima covid-potvrda ministrica je rekla: “To treba sankcionirati. Hrvatska je tijekom cijele pandemije imala mjere među najmekšim mjerama u Europi. Ako ne povećamo udio cijepljenih, možemo očekivati veći broj umrlih.”

Hasanbegović se nadovezao: “Ne nastupam kao povjesničar ni epidemiolog, nego političar. Činjenica je da su mjere, posebno covid-potvrde, diskriminirajuće jer dijele stanovništvo na dvije skupine – cijepljene koji imaju pravo malo prenositi virus i necijepljene koji nemaju pravo nimalo prenositi virus. Možete li mi opravdati činjenicu da zdravi 12-godišnjaci bez covid-potvrde ne mogu u knjižnicu? Moji sinovi ne mogu u knjižnicu. Ako to nije diskriminacija, što je?

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here