Foto: Ilustracija

Prema Pomorskom meteorološkom centru Split očekuje se promjena vremena, čiji će se najznačajniji efekti, u pogledu vjetra osjetiti sutra, kada ponegdje može biti i jakog juga, dok će se u po pitanju oborina i temperatura zraka najviše osjetiti u srijedu, kada može biti i izraženijih pljuskova i grmljavine koji će donijeti osjetnije osvježenje.

– Očekuje se promjena vremena koja može donijeti i mjestimične neverine, uglavnom u srijedu, kada ponegdje može biti i ozbiljnijih oborina, osobito u zaobalju. Kako će naše područje ipak biti na rubu hladne fronte, čija glavnina će prijeći sjevernije od Jadrana, ostaje nam jedino nadati se da pri tom neće biti nekih šteta, premda nekakav njihov oblik ne možemo sasvim isključiti, osobito u zaobalju. Dakle, ponovno se može očekivati kako će u unutrašnjosti biti jakog razvoja konvektivne naoblake i mjestimičnih nevera, dok će takvi procesi kod nas ipak biti blaži – što ne znači i da možemo sasvim mirno spavati.

Takve prilike obično se mogu puno detaljnije prepoznati na radarskoj slici naoblake nekoliko sati prije same pojave, što je za sada rano. Ostaje nadati se da će nam se vrijeme ‘smilovati’, premda spokojni nažalost ne možemo biti – rekao je Jurica Miljak, dežurni sinoptičar PMC-a Split.

Splitski vatrogasci pomno prate prognozu vremena, a zapovjednik JVP Split, Mario Mikas, ističe kako su spremni za sve intervencije.

– Pojačani su nadzori na terenu, zbog najava iz DHMZ-a. Problema nema. Sezona je i naravno da smo spremni na sve situacije. Molimo građane i goste da se odgovorno ponašaju i vjerujemo da će onda sve proteći bez većih problema, a sezona biti uspješno završena – rekao je zapovjednik Mikas.

Kako su sve hitne službe spremne i da nema mjesta panici, naglasio je načelnik Stožera civilne zaštite SDŽ, Damir Gabrić.

– Sve naše službe su pripravne i na terenu. Neka građani prate situaciju da se sklone na vrijeme ako dođe do nevere. Ja bih apelirao na sve koji namjeravaju biti na moru u to vrijeme, a vidimo da i bez ovih najava imamo veliki broj stradavanja na moru, upozoravam sve agencije i ljude koji iznajmljuju chartere da se na vrijeme sklone, kako ne bi bilo nekih velikih problema. Vidjeli smo u unutrašnjosti velike štete, a na žalost, bilo je i gubitka ljudskih života.

To je ono najgore što nam se može dogoditi, stoga mislim da svi skupa moramo pratiti prognoze, ali bez suvišnih panika, pozivanja na kataklizme i katastrofe – rekao je Gabrić i dodao kako Splitsko-dalmatinska županija raspolaže s 1250 operativnih vatrogasaca te kako su spremne i sve službe poput Crvenog križa, HGSS-a i ostalih, koji su i do sada u različitim situacijama pokazali spremnost.

Zabrinjavajuće upozorenje o mogućim jakim olujama, tornadu i tučama, objavio je poznati slovenski meteorolog, Marko Korošec.

– Posljednja dva tjedna pokazala su izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Europi. Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Značajnije vrijeme, uključujući vrlo veliku tuču, predviđa se od ponedjeljka do srijede, jer još jedan snažan i dubok frontalni val ulazi u pregrijanu zemlju – napisao je Korošec za Severe Weather i uputio apel za sve koji su na odmoru i kampiranju, da se pažljivo prate prognoze za područja uz jadransku obalu.

Prema prognozi DHMZ-a stabilizacija vremena očekuje se od četvrtka, kada će nastupiti razvedravanje i postupno ponovno sve toplije vrijeme, dok će vjetrovi okretati na vjetrove neporemećene ljetne situacije, odnosno na slabu do umjerenu buru, a tijekom dana maestral, koji u poslijepodnevnim satima može ponegdje biti i pojačan.