Foto; Screnshoot N1

Domovinski pokret (DP) se fokusirao na Most, s njim bi Ivan Penava htio koalirati za sljedeće parlamentarne izbore i šalje javne poruke o tome, ali čini se da bi istovremeno mogao ostati bez Hrvatskih suverenista, svojih partnera na prošlim izborima. U četvrtak je Penava bio vrlo precizan, na konferenciji za novinare je rekao da bi osovinu bloka koji bi pokrivao političku desnicu, pa i centar, trebali činiti Domovinski pokret i Most. Dodao je da je njegova stranka otvorena i drugim opcijama istog ili sličnog svjetonazora, ali pritom nije izrijekom spomenuo Hrvatske suvereniste premda s njima godinama surađuje kao gradonačelnik Vukovara. Štoviše, postupak Hrvatskih suverenista nakon izbora 2020., kada su se odmah odvojili u zaseban zastupnički klub, razlog je što je Penava, prema vlastitom priznanju, prilikom nedavnih razgovora s predsjednikom Božom Petrovom kao jedini uvjet predizborne suradnje postavio dogovor o tome da će nastaviti jedinstveno funkcionirati i po završetku izbora, »kako Domovinski pokret ne bi ponovo razočarao svoje članove i simpatizere koji su mu poklonili glas«, piše Novi list.

Odlični odnosi

Međutim, predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček jučer nam je otkrio da i kod njih postoji nezadovoljstvo Domovinskim pokretom. Osim toga, potvrdio je da njegova stranka ima odlične odnose s Mostom, o čemu su proteklih dana identično govorili Božo Petrov i Nino Raspudić. Još se o nečem važnom Most i Hrvatski suverenisti u potpunosti slažu, da Domovinski pokret kontrolira određene medije, koje onda koristi za diskreditaciju upravo potencijalnih političkih saveznika na desnici.

– Činjenica je da od svih parlamentarnih stranaka najkorektnije surađujemo s Mostom. Nije to posljedica nekakve odluke da to bude tako, nego smo se jednostavno tijekom posljednjih godinu dana nadopunjavali u Saboru s različitim inicijativama, podržavali se međusobno, i tako smo se zbližili na ljudskoj razini, a svjetonazorski smo od ranije bliski s Mostom. Uspjeli smo uspostaviti zaista iskren odnos i vjerujem da će to uroditi zajedničkim izlaskom na izbore Mosta i Hrvatskih suverenista. Naše dvije stranke formirat će blok koji će pokrivati politički prostor od centra prema desnici, rekao nam je Pavliček.

S Petrovom je on, ističe, već obavio više neformalnih razgovora o izlasku na parlamentarne izbore, ali će za konačan dogovor pričekati novi zakon o izbornim jedinicama.

– Imamo vremena, bitno je da postoji obostrana volja. Mislim da kombinacija Mosta i Hrvatskih suverenista može polučiti jako dobre izborne rezultate. Mi smo ti koji nećemo dopustiti rasipanje glasova u okviru desnog političkog spektra, a znamo da Most, za razliku od nas, obuhvaća i dio centra. Bit će to dobra, dobra priča, ako do nje dođe, procjenjuje Pavliček.

Udarci preko medija

Prema anketi Crobarometar za ožujak, Most uživa podršku 8,4 posto birača, a suverenisti su čak ispod jedan posto. Rejting Domovinskog pokreta je, pak, niži nego na vrhuncu političke popularnosti Miroslava Škore, ali je još uvijek respektabilnih 6,4 posto. Ipak, Pavliček je potpuno distanciran u odnosu na DP.

– S Domovinskim pokretom mi i dalje surađujemo na lokalnoj razini, ali na nacionalnoj s njima trenutačno uopće nemamo komunikaciju, s tim da krivnja nije na Hrvatskim suverenistima. Razlog su mediji usko povezani s Domovinskim pokretom, praktično pod njihovim pokroviteljstvom, poput Z1 televizije, koji konstantno, dulje od godinu dana, kritiziraju i degradiraju Hrvatske suvereniste, kao, uostalom, i Most.

Na Z1 televiziji gotovo da nema političke emisije u kojoj se ne omalovažava Hrvatske suvereniste, naziva nas se lažnim suverenistima, takozvanim suverenistima i slično. Teško je imati suradnju s Domovinskim pokretom koji paralelno medijski udara po nama. Naravno da nam to nije prihvatljivo. U nekoliko sam navrata s kolegom Penavom razgovarao o ovoj temi, ali nikakav se pomak nije dogodio.

On mi je obećao da će pokušati nešto učiniti, međutim, promjene nema. Ne znam kako oni misle uskladiti to da dozvoljavaju svojim medijima da lupaju po strankama s kojima žele surađivati. Realno, ako netko u Hrvatskoj radi na razjedinjavanju desnice, to su mediji pod kontrolom Domovinskog pokreta, odnosno izravno Domovinski pokret. Zato je u najmanju ruku smiješna priča da će baš oni okupiti tu desnicu, zaključuje predsjednik Hrvatskih suverenista.