Foto: Pixnio /Ilustacija nema nikakve veze s događajem

Hrvatski autoklub i partneri, europski autoklubovi, ovom su prigodom, u drugom ovogodišnjem testu (prvi možete pogledati ovdje), zahtjevnim testovima podvrgnuli točno 20 dječjih autosjedalica, koje su nastale u proizvodnim pogonima 12 različitih tvrtki. Odabrani proizvodi su se tako provjeravali na područjima sigurnosti, jednostavnosti uporabe i ergonomije, te prisutnosti štetnih sastojaka u presvlakama, a zanimljivo da maksimalnu ocjenu vrlo dobar nitko nije zavrijedio. Više od polovice testiranih dječjih autosjedalica dobilo je ocjenu dobar (11/20), pet se smatra zadovoljavajućim, a četiri su loše (jedva dovoljnih također nije bilo).

Sve četiri loše su gurnute na začelje poretka iz istog razloga – previsoke kontaminacije uslijed prisustva kancerogenih tvari u presvlakama. Da nije bilo tog propusta, na osnovu ostalih bodova s testiranja bi oba Uppababy modela (MESA i-Size i MESA i-Size + i-Size Base) sigurno završila u kategoriji dobrih dječjih autosjedalica, dok bi Hauckovi modeli (iPro Baby i iPro Baby + iPro Base) bili negdje na granici između dobrih i zadovoljavajućih. Dakle, niti jedan od ova četiri proizvoda ne bi završio niti u kategoriji jedva zadovoljavajućih, pa se čini da su zbog štetnih sastojaka platili dosta visoku cijenu.

Prve dvije među jednakima na testiranju su bile dječje autosjedalice relativno nepoznate tvrtke Swandoo, koja je odlučila napraviti veliki iskorak na ovom području. Njihova dva modela Albert (nazvana po Albertu Einsteinu) na kraju su zaslužila prosječne ocjene 4,4 i 4,3, po čemu su stigla na samo mali korak od najviše ocjene vrlo dobar (kreće od 4,6). Obje su namijenjene djeci staroj oko godinu i pol dana (visine između 40 i 85 cm), a jedini nedostatak im je nešto veća težina (5,1 kg + baza 5,4 kg). Drugih minusa praktički nemaju.

Analiziramo li proizvode po kategorijama, onda vidimo da su spomenuti laureati Swandoo Albert + i-Size Base (4,3) i Swandoo Albert (4,1) prednjačili i na području jednostavnosti uporabe i ergonomije. Između njih se uspio ugurati tek nesretni Uppababyjev model Mesa i-Size + i-Size Base (4,2). Nesretan zato što mu je tragičan rezultat u koloni prisutnosti štetnih sastojaka u presvlakama (0,5) uspio zasjeniti sve ostale vrlo dobre ocjene, uključujući i one na planu sigurnosti (4,0).

Tu se, pak, najsigurnijim modelom pokazao Besafe iZi Kid X3 i-Size, s iznimno visokim prosjekom (4,9). Ovaj je proizvod posebno briljirao u segmentu zaštite pri bočnom sudaru, gdje je zaslužio gotovo maksimalnu moguću ocjenu (5,3/5,5). Iznimno sigurne dječje autosjedalice još su Peg Perego Primo Viaggio i-Plus i Jané Koos i-Size R1 (obje po 4,6), iza kojih slijede Swandoo Albert (4,5) i Swandoo Albert + i-Size Base (4,4).

Tri najnesigurnije dječje autosjedalice su Nania Racer SP (2,8), zatim Britax Römer Kidfix² S (2,6), te daleko na začelju Hauck iPro Baby + iPro Base (2,2). Neslužbena titula najkompliciranijeg proizvoda s najslabijom egonomijom odlazi modelu Joie Verso (2,8).

Na koncu ovog teksta ponovimo da su rezultati predstavljenog testa isključivo informativne prirode, te prije kupnje dječje autosjedalice svakako dobro proanalizirajte ponudu na domaćem tržištu. Niti jedan proizvod ne ‘sjeda’ jednako kvalitetno u sve automobile, pa je osobni dojam roditelja i djeteta ponekad vrjedniji od brojki iz našeg testa.

Također, unatoč uputama koje ponekad znaju biti teško razumljive, svakako se potrudite temeljito ih pročitati, kako bi instalacija dječje autosjedalice u vozilo prošla što čvršće i postojanije. Polovičan pristup pričvršćivanju kupljenog proizvoda u automobil može rezultirati teškim posljedicama, bez obzira koliko puno zvjezdica zaslužila dječja autosjedalica na našem testu…