Tisuće bankomata u Hrvatskoj doživjet će jednu veliku promjenu

0

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila i izmjene Zakon o zaštiti novčarskih institucija, kojim se regulira uvođenje elektrokemijske zaštite novčanica te se kod pokušaja provale novčanice u sefu bankomata obojaju i čine neupotrebljivim.

 

Taj je sustav efikasno riješio problem prepada na zaštitarska vozila u prijevozu novca i vrijednosti, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U odnosu na prvo saborsko čitanje u konačnom je prijedlogu skraćen rok u kojem novčarske institucije trebaju uvesti elektrokemijsku zaštitu, s prvotno predviđenih pet na tri godine.

Tako će u roku tri godine novčarske institucije biti dužne uvesti elektrokemijsku zaštitu novčanica u sve eksterne bankomate (izvan matičnih poslovnica), a u interne (u poslovnicama) ovisno o kategorizaciji sukladno izrađenim prosudbama ugroženosti. Također je određena i dinamika uvođena u eksterne bankomate – jedna trećina godišnje, a prioriteti ovise o procjeni rizika.

Uz to, svaki novi ili bankomat koji se zamjenjuje morat će prije primjene biti opremljen elektrokemijskom zaštitom novčanica.

Po podacima iz obrazloženja predloženog zakona, u Hrvatskoj je 5850 bankomata

dp/foto : zaba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here