Foto: Dugopolje.org

Isplata covid dodatka, po svemu sudeći, još uvijek nije gotova priča. Vlada je prvotno najavila da će isplatom obuhvatiti 850 tisuća umirovljenika s mirovinama do 4.000 kuna, a na nakon prve dvije isplate jednokratno novčano primanje dobilo je tek 710 tisuća umirovljenika. Prema najnovijim najavama iz vlade ide se u treći krug isplate…

“Razmišljamo da omogućimo još jednom podnošenje zahtjeva”, kazao je ministar rada Josip Aladrović na pitanje o isplati covid dodatka i tako još jednom otvorio priču o isplati jednokratne potpore umirovljenicima s mirovinama do 4.000 kuna kako bi lakše podnijeli teret epidemije.

Mala povijest covid dodatka

  • travanj 2020. godine – umirovljeničke udruge traže isplatu solidarnog dodatka na mirovinu po uzoru na druge europske države
  • siječanj 2021. godine – Hrvatska stranka umirovljenika traži isplatu covid dodatka. Prema prvoj ideji, tražili su 2.500 kuna za umirovljenike s mirovinama do 2.500 kuna i 1.500 kuna za umirovljenike koji imaju od 2051 do 4000 kuna mirovine
  • veljača 2021. godine – covid dodatak u zajedničkom nastupu traže dvije najveće umirovljeničke udruge (Matica i Sindikat umirovljenika) te tri najveće umirovljeničke stranke (Hrvatska stranka umirovljenika, Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno) – ali od 50 do 150 eura ovisno o visini mirovine
  • veljača 2021. godine – Aladrović dao naslutiti da će covid dodatak doista biti isplaćen umirovljenicima

Prva isplata u travnju

Tjednima se pregovaralo o iznosima i modelu isplate, a dogovoreno je da će covid dodatak iznositi od 400 do 1.200 kuna, ovisno o iznosu mirovine. Prva isplata počela je krajem travnja 2021. godine i tada je covid dodatak dobio 652.341 korisnik mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj.

U prvom krugu isplate sve je išlo automatski – umirovljenici koji su čitav staž ostvarili u Hrvatskoj nisu morali predati nikakav zahtjev, a novci su im počeli sjedati na račune već 30. travnja 2021. godine.

Druga isplata u srpnju

Tada je rečeno kako je drugi krug isplate predviđen za srpanj. No, u drugoj isplati obuhvaćeni su umirovljenici koji dio mirovine primaju iz inozemstva (ili imaju nešto inozemnog staža, ali ne primaju nikakav iznos mirovine od tog staža) te umirovljenici koji su tijekom prve isplate bili u postupku ostvarivanja prava na mirovinu.

Oni su bili dužni Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje od 3. svibnja do 30. lipnja dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine ili izjavu da od inozemnog staža ne primaju nikakvu mirovinu kako bi mogli ostvariti pravo na isplatu. Dobar dio njih je to propustio učiniti i nisu ostvarili pravo na dodatak iako po uvjetima isplate na njega imaju pravo.

U drugom krugu isplate koja je počela 15. srpnja covid dodatak je dobio 57.468 korisnik mirovine, tako da je ukupni broj primatelja covid dodatka do danas 709.809 umirovljenika, značajno manje od 850 tisuća kolike je najavila vlada.

Tko će dobiti covid dodatak u mogućoj trećoj isplati?

S drugom isplatom umirovljenici koji su propustili dostaviti dokaze HZMO-u počeli su se javljati Hrvatskoj stranci umirovljenika i Sindikatu umirovljenika pa su oni prije koji tjedan od vlade zatražili još jedno otvaranje rokova kako bi oštećeni umirovljenici mogli ostvariti pravo na isplatu.

Dakle, u trećoj isplati cilj će biti pokriti one umirovljenike koji u prve dvije isplate nisu dobili novac. Drugim riječima, ako vam je već isplaćen covid dodatak – ne nadajte se novim isplatama. Ipak se radi o jednokratnom novčanom primanju.

Ministar Aladrović je prošloga tjedna kazao kako se treći rok isplate može definirati dosta brzo. U njemu će se vrlo vjerojatno otvoriti jedan kraći rok za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine ili izjave da umirovljenici od inozemnog staža ne primaju nikakvu mirovinu i isplata će ići samo njima, piše Mirovina.hr