TKO JE IMAO NAJVIŠE PENALA U HNL-u ZADNJIH 5 GODINA?! WAR JE STVARI “POSLOŽIO”!

0
Foto: Pixabay

Generalno gledano, od uvođenja VAR-a momčadi Velike četvorke koje dominiraju posjedom i obujmom napada imaju znatno više kaznenih udaraca nego što su imale ranije što je i očekivano

Najnapetija sezona HNL-a se bliži kraju. Rijeka i Osijek su tijekom druge polovine travnja i početka svibnja oprostili od utrke za titulu, a Hajduk je još uvijek uporno progonio Dinamo koji je danas na Šubićevcu potvrdio naslov prvaka.

Hajduk je u subotu navečer pobijedio Istru 3:1 uz dva pogotka Marka Livaje iz penala i jedan gol Filipa Krovinovića. Bili su to 11. i 12. jedanaesterac za splitski klub ove sezone što je na društvenim mrežama izazvalo burnu raspravu. Hajduk je ove sezone ima najviše jedanaesteraca u ligi dosuđenih u svoju korist, piše RTL.hr

Redakcija RTL.hr Sporta si je dala malo truda pa prokopala arhivu kako bi pronašla podatke iz posljednjih pet sezona i otkrila koliko se kojem klubu iz Velike četvorke sudilo najstrožih kazni u tom periodu.

VAR promijenio sve

Rezultati su, malo je reći, zanimljivi. Naime, u posljednjih pet godina lideri po broju jednanaesteraca su bili Hajduk tri puta (jednom izjednačeni s Osijekom), Osijek dva put (dijelili prvo mjesto s Hajdukom) i Dinamo jednom.
Posljednjih pet sezona u ukupnom zbroju najviše jedanaesteraca je u svoju korist imao Hajduk 43, slijedi ga Osijek s 41 pa Dinamo s 35 i daleko iza svih je Rijeka s 28.

U tom se periodu zbila i jedna važna promjena, a to je uvođenje VAR-a u zimu 2020. godine. Prije tog perioda poredak je bio slijedeći kombiniramo li tri sezone koje su u potpunosti bile bez ovog sudačkog pomagala – Osijek 24, Dinamo 21, Hajduk 19 i Rijeka 11.

Generalno gledano, od uvođenja VAR-a momčadi Velike četvorke koje dominiraju posjedom i obujmom napada imaju znatno više kaznenih udaraca nego što su imale ranije što je i očekivano. Naime, Hajduk, Dinamo, Osijek i Rijeka u posljednje dvije sezone imaju ukupno 72 kaznena udarca u svoju korist dok su u tri ranije sezone imali ukupno njih 75, donosi RTL.hr

Sezona 2021./2022.
Hajduk 12
(Slaven Belupo 10)
Rijeka 7
Dinamo 5
Osijek 5

Sezona 2020./2021.
Hajduk 12
Osijek 12
Rijeka 10
Dinamo 9

Sezona 2019./20.

Hajduk: 8
Osijek: 7
Dinamo: 4
Rijeka: 1

Sezona 2018./19.

Dinamo: 9
Osijek: 8
Hajduk: 7
Rijeka: 7

Sezona 2017./18.

Osijek: 9
Dinamo: 8
Hajduk: 4
Rijeka: 3

Ivica R.