Tlo bi do kraja mjeseca u cijeloj Hrvatskoj moglo biti suho

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Proteklih je dana dnevna temperatura zraka na kopnu narasla iznad 11℃, a uz Jadran i 14℃. Jutra nisu bila hladna. Temperatura je bila iznad točke smrzavanja.  Najavljivane oborine tijekom četvrtka poslije podne te još u petak prije podne, tek donekle su razveselile ratare. No, ukupno izmjerene količine su vrlo male te se kreću uglavnom oko 1 litre po četvornom metru.

Do utorka će dnevne temperature zraka polako rasti. No, jutra će ipak biti hladna. Bit će vrlo vjetrovito, a što je posljedica približavanja anticiklone sa sjevera i ciklone s juga. Uzduž Jadrana upozoravamo na mogućnost orkanske bure.

Oborine do četvrtka u cijeloj Hrvatskoj ne očekujemo. Bit će djelomično sunčano i zato će tlo na istoku i zapadu Hrvatske biti umjereno vlažno, a ponegdje već i suho.  Uostalom, to je i razlog da pripremu tla za sjetvu jarih kultura treba obaviti što prije. Sa sjetvom povrtlarskih kultura ne treba žuriti, jedino ako smo u mogućnosti odmah poslije sjetve pristupiti navodnjavanju. Vrlo suho tlo očekujemo na cijelom prostoru uzduž Jadrana. U gorskoj Hrvatskoj tlo će biti umjereno vlažno.

Suhe i djelomično sunčane, ali vjetrovite dane ipak treba iskoristi za nastavak rezidbe voćaka i vinove loze. Upozoravamo da se korovi ne pale. Zbog vjetra otvorena vatra vrlo brzo može izmaknuti našoj kontroli  i eto nam požara kojeg je katkada teško ugasiti.

Voćarima i vinogradarima koji ovih dana planiraju obavljati sadnju savjetujemo da prije početka sadnje osiguraju dovoljne količine vode potrebne za navodnjavanje, jer se bojimo da je tlo na 20 pa i koji centimetar dublje nedovoljno vlažno, a kad će pasti veće količine oborine, danas je teško napisati. Nažalost, vjerojatnost da do kraja ovog mjeseca padnu veće količine oborine, vrlo je mala, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img