Toni Milun: DA IMAM KREDIT ODMAH BI TRČAO U BANKU!

0
Foto: Dugopolje.org

Najpoznatiji hrvatski matematičar Toni Milun govorio je u Novom danu N1 o rastućim kamatnim stopama.

Na početku je otkrio da je cijena goriva do sada otišla za 30 posto gore, ulja za 50 posto, a hrana općenito u prosjeku za 15 posto. Napomenuo je pritom da je upravo hrana ono na što mi trošimo najviše našeg novca.

Najavio je i da ćemo svi imati vrlo niske mirovine.

– Kamatne stope su bile vrlo nisko i cijelo vrijeme su padale zato što su dva glavna parametra – NRS (nacionalna referentna stopa), to je ono po kojima nama banke daju kada štedimo, i Euribor, a to je stopa po kojoj se najveće europske banke međusobno zadužuju – do prosinca imale konstantan pad pa su nam krediti bili sve povoljniji – kazao je.

Istaknuo je i da prati kamatne stope od 2005. i da su dosadašnje kamatne stope bile rekordno niske.

– Ovako nikad nisu bile, a ja to pratim od 2005. kada su one bile čak i 7 posto. Sada većina ima do 4 posto. Ako osobe imaju fiksnu kamatnu stopu, ona je nešto malo veća. Platite više, ali kupite mir-  savjetovao je Milun.

Kazao je i da Euribor raste jako brzo te pojasnio zašto je to opasno za ljude čiji su krediti vezani uz ovu stopu.

“Ako Euribor naraste za 1 postotni bod, osobi koja je uzela kredit od 100 000 eura na 30 godina anuitet će porasti za više od 400, možda i 500 kuna. Zamislite sada to uz sva ova poskupljenja. Treba ići od banke do banke i tražiti fiksnu kamatnu stopu. Da imam kredit vezan uz Euribor, odmah bi otišao u neku banku i pokušao refinancirati što prije uz što duže fiksno razdoblje”, poručio je Milun.

Detaljnije na N1.

Ivica R.