Thursday, October 28, 2021
HomeVijestiSvijetTraže ostavku Kurza! Jučer prosvjed u Beču ispred ÖVP-centrale

Traže ostavku Kurza! Jučer prosvjed u Beču ispred ÖVP-centrale

Gotovo svi austrijski mediji u četvrtak navečer izvijestili su o prosvjedima više stotina ljudi koji su se oko 18 sati okupili pred središnjicom austrijske Narodne stranke (ÖVP) u Beču, tražeći ostavku kancelara Sebastiana Kurza, kojeg Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal i korupciju sumnjiči s još devetero ljudi, među kojima i nekoliko osoba iz kancelarovog najužeg kruga, za korupciju i pronevjeru.

Prema izvješću antikorupcijskih tužitelja „postoji sumnja da su sredstva poreznih obveznika iz Ministarstva financija bila utrošena na manipuliranja ispitivanja javnog mnijenja koja su bila stranački motivirana“. Rezultati ovih ispitivanja su, kako je nadalje priopćeno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu „Österreich“ i drugim medijima istoimene medijske grupe, a sve s ciljem stvaranja političke prednosti Kurzu.

List „Kurier“ sinoć piše o oko 600 prosvjednika od kojih su neki od njih nosili transparente s natpisom „Kurz mora otići“ , a drugi „Ćao Basti!“ ( op. a kratica od Sebastian) i slično. I to uz koncert zvižduka i puštanje glazbe za partijanje, te središnju poruku Socijalističke mladeži „Svaki dan, koji Sebastian Kurz ostane, šteti dalje demokraciji“, koja je organizator prosvjeda zajedano s VSStÖ i Platformom za humanu azilantsku politiku.

List također ističe da je čelnik pokrajine Gradišće, socijaldemokrat Hans Peter Doskozil, koji je došao na sastanak Predsjedništva Socijaldemokratske stranke (SPÖ) u Beč, vezano uz zahtjeva prosvjednika za Kurzovom postavkom, također podigao „plačeve prema gore“.

Kronen Zeitung piše kako su organizatori na Facebooku oko 19 sati izvještavali o nazočnosti 7.000 učesnika pri njihovim govorancijama na prosvjednom skupu. Prosvjede je osiguravao veliki broj policajaca, koji su izvijestili o prosvjedima, koji su protekli mirno.

Foto: Snimka zaslona/YouTube

Mediji su izvijestili da je Kurz nakon današnjeg sastanka s predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom rekao kako „želi ostati i sada vidi Zelene na protezu“. Također su napomenuli kako su se Zeleni, koji su mlađi koalicijski partner Kurzovih „narodnjaka“ u vladajućoj koaliciji postavili „kontra“ ÖVP-a i sada se svi zajedno nalaze u „pat poziciji“. Dodaje se kako trenutačno svi upiru prstom u Zelene i od njih traže da se izjasne „hoće li ili neće nastaviti koaliciju s ÖVP-om?“. Kao protutežu postojećoj koaliciji „narodnjaka“ i Zelenih mediji ispiču spominjanje mogućnosti formiranja „progresivnog Saveza“ lijevog centra u kojem bi bili socijaldemokrati (SPÖ), liberali Neosa i krajnje desni „slobodnjaci“ (FPÖ). Mnogi su zdvojni i vrlo pesimistični je li to uopće moglo moguće, jer socijaldemokrati su oduvijek striktno odbijali svaki oblik koaliranja s krajnjim desničarima, .

Svi ministri i čelnici austrijskih saveznih pokrajina iz redova ÖVP-a , kako je sinoć iza 22 sata izvijestio pokrajinski čelnik Tirola Günther Platter i šef Kluba „narodnjaka“ u austrijskom parlamentu August Wöginger na Pressci u Beču „jedinstveno su stali uz kancelara Sebastiana Kurza poručivši kako je nastavak koalicije s Zelenima moguć samo ako je Kurz na čelu vlade“.

O tome je li austrijska vlada pred raspadom i hoće il uskoro biti novih parlamentarnih izbora više će se znati u utorak za kada je zakazano posebno zasjedanje Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta. Na njemu će se Kurz pred mandatarima javno očitovati na optužbe Državnog tužiteljstva o korupciji i pronevjeri i odgovarati na njihova pitanja. Na kraju sastanka, kako je najavljeno, mandatari će glasovati o Zahtjevu oporbe za izglasavanje nepovjerenja austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu.

Dakle, uzbuđenja na pretek u ovoj alpskoj zemlji u kojoj je trenutačno zbog vladine krize pandemija koronavirusa potisnuta u drugi plan. I to unatoč poprilično visokom broju novozaraženih koronavirusom, javlja Wien.at

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari