Foto: Unsplash

Čistačice, odnosno čistači su i dalje jedno od najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj: ovog trena natječajima ih se traži blizu 2000.

Bolnice i klinički bolnički centri u potrazi su za stotinama čistačica, a slično je i s drugim javnim ustanovama poput škola, vrtića, domova za starije i slično. No, čistače traže i privatne kompanije te hoteli na Jadranu.

U četvrtak je, primjerice, aktivno više oglasa za 12 čistača ili čistačica s radnim mjestom u Koprivničko-križevačkoj županiji. Turska kompanija Cengiz, koja gradi drugi kolosijek pruge prema Mađarskoj, traži čistačicu za svoj radnički “kamp” u Križevcima.

Nudi posao na određeno uz puno radno vrijeme i rad u dvije smjene. Bruto plaća je 835 eura mjesečno, odnosno oko 6300 kuna. U opisu poslova navodi se kako “obavlja razne poslove čišćenja i održavanja prostorija te higijenu objekata”.

Razina obrazovanja je četverogodišnja srednja škola, radno iskustvo nije važno, a od stranih jezika traži se poznavanje turskog, piše Danica.

Čistačice traže i dom za starije u Križevcima, Obrtnička škola Koprivnica, Dječji vrtić Tratinčica u Koprivnici i brojne tvrtke. Tako jedna tvrtka iz Koprivnice čistaču ili čistačici nudi plaću od 700 eura bruto (oko 5300 kuna), a jedna tvrtka iz Križevaca 790 eura bruto (oko 5950 kuna).