Trečić – otok kojeg nema

Renato Baretić - Osmi povjerenik

0

Osmi povjerenik, nagrađivana knjiga Renata Baretića, po kojoj je snimljen i film koji se upravo prikazuje u  kinima diljem naše zemlje, zanimljiva je satira o urbanom čovjeku koji nepripremljen dolazi u uvjete  izolacije jednog udaljenog, fiktivnog otoka.

Siniša Mesnjak, političar, tu stiže  po kazni, nakon podmetnutog skandala s prostitutkom, a poslan je da  provede lokalne izbore i uspostavi  vlast na otoku. Mještani, koji žive po svojim pravilima mu se baš i ne raduju, pa nailazi na otpor. Siniša je odlučan u namjeri da izvrši svoj zadatak i ne pobjegne glavom bez obzira, kao prethodnih sedam povjerenika koji su digli ruke od uzaludnog uvjeravanja Trečićana. On se sprijateljuje s dobrodušnim Toninom koji mu je dodijeljen kao “prevoditelj”, budući da stanovnici otoka govore čudnom mješavinom jezika koja se sastoji od talijanizirane čakavštine i australskih anglizama. Siniša, koji je stigao na otok gnjevan na svoju zadaću, postepeno se miri sa situacijom i prilagođava životu na tom magičnom, utopijskom otoku koji nema ni vodovoda, ni signala za mobitel, ni trajektne veze, uopće ničega od moderne civilizacije. Uz pomoć Tonina bori se s vjetrenjačama u namjeri da otočane privoli da odbace svoju samodostatnost.

Na tom  čudnom otoku imamo i puno neobične starčadi, dvije Aboriđinke, dvoje bosanskih otpadnika od zakona, talijanske krijumčare, jednog Ličanina (bivši povjerenik koji nije uspio izvršiti svoj zadatak), a u priču su dodane, da bi magični realizam bio potpun, i dvije sredozemne medvjedice nazvane Tristan i Izolda. Da ne bi baš sve bilo potpuno idilično, pisac u priču ubaci i poneki čudan mještanski ritual (npr: abortiranje janjadi). Trečić, taj izmišljeni hrvatski Macondo iz knjige G. Marqueza poslužio je piscu da aluzijom na lako prepoznatljive afere u našoj politici, ironizira hrvatsku političku stvarnost. Kraj knjige je ostavljen namjerno otvorenim, nedorečenim,  jer izgleda kao da je pisac htio ostaviti svog osmog povjerenika na tom magičnom otoku na koji ga je doveo prisilno, ali koji se na koncu, teško ostavlja.