Turska mijenja ime države, evo zašto je Erdogan donio tu odluku

0
Foto: Screenshot

Ranije ovog mjeseca turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan priopćio je da se mijenja međunarodno priznato ime zemlje iz “Turkey” u “Turkiye”, objasnila je turska televizija TRT.

“Riječ ‘Turkiye’ reprezentira i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način”, stajalo je u priopćenju.

Tijekom povijesti Europljani su je znali kao Otomansku državu, a onda su je poznavali pod mnogim varijacijama riječi “Turkiye”. Naziv koji se najviše zadržao bio je na latinskom “Turquia”, a sveprisutniji je bio “Turkey”.

Prema rječniku Cambridgea riječ “Turkey” se definira kao “nešto što loše pada”, ili “glupa”, “smiješna osoba”.

Velika većina ljudi u Turskoj smatra da nazivanje zemlje prema njezinoj lokalnoj varijaciji ima smisla i da je u skladu s ciljevima zemlje da odredi kako bi je drugi trebali identificirati.

Promjena imena države nije tako rijetka pojava kao što se misli, prenose svjetski mediji.

Nacionalno rebrendiranje može se dogoditi iz mnogo razloga.

TRT navodi primjere Makedonije, koja je odnedavno zbog spora sa Grčkom, postala Sjeverna Makedonija te za primjer navode i Iran koji je 1935. godine promijenio ime, koje je ranije glasilo Perzija, piše Direktno.hr

Rebranding države

U skladu s tim, nedavno objavljeno priopćenje je jasno navelo da će “u okviru jačanja brenda ‘Turkiye’, u svim vrstama aktivnosti i korespondencije, posebno u službenim odnosima s drugim državama i međunarodnim institucijama i organizacijama, biti korišten izraz ‘Türkiye’, umesto izraza kao što su ‘Turkey’, ‘Turkei’, ‘Turquie’ i tako dalje”.

Tako, recimo, turska državna novinska agencija koja ima regionalno sjedište u Sarajevu, Tursku od prije nekoliko dana naziva “Republika Turkiye”.

Anita M.