Turudić: Dobronić se boji Milanovića

  0
  134
  Foto: Screenshot N1

  Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić u najnovijem medijskom istupu ustvrdio je da se ne boji predsjednika Zorana Milanovića. “Ja sam na njega otporan”, kazao je gostujući u HRT-ovom Studiju 4.

  Podsjetimo, Milanović je Turudića nazvao “političkom propalicom” koja je napredovala zahvaljujući HDZ-u. “Ture-bure je sudio konjokradicama i švercerima duhanom i došao je u Zagreb preko HDZ-a na najkompleksniji sud u Hrvatskoj”, kazao je predsjednik. Turudić je potom ocijenio da je predsjednikov moralni integritet upitan.

  “Smatram da nisam niti jednom riječju uvrijedio predsjednika države, on je mene vrijeđao na osobnoj razini. Mislim da to nije bila dvosmjerno vrijeđanje, to je jednostavno njegov način komunikacije. On tako komunicira s većinom ljudi”, rekao je jutros Turudić za HRT.

  ‘Milanovićev cilj je zastrašiti’

  Turudić smatra da je Milanovićev cilj zastrašiti ga i uvrijediti. “Mene ne može ni jedno ni drugo, ne bojim ga se”, kazao je. Mišljenja je da Milanović ima potrebu za dominacijom.

  “Počelo je 2014. kada sam bio predsjednik sudskog vijeća koje je predalo udbaške ubojice u Njemačku, koji su odgovorni za smrt Đurekovića 1983. Onda je počeo sa salvom uvreda na osobnoj razini. Svim se silama upro da ne prođem za predsjednika Visokog kaznenog suda. Sve je motivirano njegovom mržnjom prema meni”, rekao je.

  ‘Hrvatsko pravosuđe je bolesno’

  Turudić je komentirao hrvatsko pravosuđe, rekavši da je bolesno i bremenito problemima.

  “Nužno treba brzi i efikasni lijek. Način na koji to radi predsjednik države sigurno neće pripomoći ozdravljenju pravosuđa. Postiže upravo suprotan učinak. A što se tiče izvršne vlasti, ja smatram da ne rade dovoljno. Mislim da bi situacija trebala biti bolja. Međutim, ne može im se zamjeriti loša namjera. Ministar Malenica se trudi, neki pomaci su napravljeni, ali dug je put pred nama ako se želi postići brzo i učinkovito pravosuđe”, smatra.

  ‘Najlakše je pljuvati po sudstvu’

  Dodao je da je “najlakše pljuvati po sudstvu, koje nema nikakve mogućnosti da se brani”.

  “Predsjednik sam govori da je njegov posao da kritizira i proziva. On ne poštuje pravomoćnu sudsku presudu. Tko je on da priznaje ili ne priznaje sudske odluke? Tako je bilo s predajom ljudi u Njemačku, tako je sad s njegovim bliskim prijateljem koji je osuđen na zatvorsku kaznu”, rekao je aludirajući na Tomislava Sauchu.

  ‘To je političko iživljavanje’

  Turudić smatra kako suci nisu nedodirljiv i da je to “frazetina”. “Suci su kontrolirani više i od izvršne i zakonodavne vlasti. Kontrolirani su od strane Visokog i Ustavnog suda te Europskog suda za ljudska prava”, istaknuo je.

  Opet se dotaknuo Milanovića. “To je političko iživljavanje predsjednika države nada mnom. Ja nisam političar pa to ne može biti politički obračun. On mene napada, ja se branim. Čudi me da nema reakcije predsjednika Vrhovnog suda na jedan takav napad koji konstantno vrši na mene. Jučer je spomenuo suca Mrčelu ničim izazvan”, kazao je.

  ‘Dobronić se boji Milanovića’

  Turudić tvrdi da se predsjednik Vrhovnog suda boji Milanovića.

  “On ga je postavio na to mjesto i ne može biti neposlušan prema njemu. Jučer je promptno reagirao na suca s Krka koji je radi zlovolje odgodio ročište. O Milanovićevim bestijalnim napadima do danas se nije očitovao. Napao je premijera i ministra pravosuđa da nisu reagirali na palež automobila sutkinje u Osijeku. Reagirali su i to vrlo brzo. Predsjednik države nije o tome ništa rekao, ali predsjednik Vrhovnog suda nema potrebu to komentirati”, kazao je.

  ‘Neki suci ne služe na čast profesiji’

  “Nisu ni suci nevini, postoje oni koji to ne bi trebali biti i koji ne služe na čast profesiji”, dodao je. Smatra da bi za efikasniji sustav trebalo uravnotežiti plaće koje su neprimjerene, a da su zastare najveći problem u sustavu. “Događaju se dnevno, u kapitalnim predmetima, gube se stotine milijuna kuna”, tvrdi.

  Turudić smatra da postoji dnevni pritisak javnosti na pravosuđe te da ga neki suci slušaju, što, po njemu, nije dobro. “Treba raditi po zakonu i osjećaju pravde i pravičnosti, no svaki sudac treba biti spreman donositi nepopularne odluke, suci se ne smiju prilagođavati mišljenju javnosti”.

  Na kraju je zaključio da Milanović u svakom sljedećem istupu mora nadmašiti samog sebe.

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here