TUŽNA OBLJETNICA: Pokolj o kojemu se malo zna: Barbara, Jure i Ana okupili su se za doček Nove, a srpski pobunjenici su ih podmuklo zapalili u kući.

0
Foto: Rakovica.hr

U noći s 31. prosinca na 1. siječnja u selu Lipovača zapaljeno je u kućama petero civila koji su izgubili život.

Lipovača, je prije rata bilo malo pitoreskno seoce od 70-ak domaćinstava. Od 267 stanovnika, njih 219 bili su Hrvati. U listopadu 1991. selo je okupirano, a crta obrane pomaknuta prema Rakovici. Selo su zaposjele pobunjeničke snage – Teritorijalna obrana „Vrhovine“ i Združeni odred „Mašvine“, piše Hrvatska katolička mreža

U danima koji su uslijedili počeli su činiti strašne zločine. U selu je ostalo 17 civila, Hrvata koji su se nadali da će im život biti pošteđen jer nisu imali oružja niti su sudjelovali u borbama. Ipak krenule su pljačke, bezrazložna ubijanja stoke, a uskoro i prva ubojstva civila. Krajem listopada ubijeno je sedam članova obitelj Brozinčević na izuzetno okrutan način.

U selu su nakon toga ostali Jure Šebalj, Barbara Vuković, Ana Pemper, Jure Conjar i Milan Smolčić koji su pokušavali ostvariti kakav-takav suživot sa Srbima. Ipak, pokazalo se da to nije moguće. Barbara Vuković, Jure Šebalj i Ana Pemper okupili su se kako bi zajedno dočekali Novu godinu. Jure je kupio bocu rakije i ništa nije slutilo na zlo koje im se sprema. Istodobno su zajedno Novu godinu htjeli dočekati i Jure Conjar i Milan Smolčić.

Oko ponoći obje kuće u kojima su se nalazili su zapaljene. Susjed, Srbin, Dušan Ristić čuo je zapomaganje ali se bojao prići od straha da ga netko ne bi ubio.

Za ovaj zločin o kojem se ne priča i koji do sada nije prezentiran široj javnosti nikada nitko nije odgovarao.

Ivica R

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here