Nakon četiri godine čekanja, jučer je u Dicmu svečano otvoren arhiv Splitsko-dalmatinske županije. Projekt je financirala Županija samostalno u iznosu od 8 milijuna kuna. Objekt je tlocrtno oko 700 metara kvadratnih, a u njega se može skladištiti preko pet kilometara građe. Prvi samostalni županijski arhiv u Hrvatskoj Povodom otvaranja pismohrane u Dicmo su pristigli brojni saborski zastupnici, županijski vijećnici te ministar uprave Lovro Kuščević, koji je sa županom Blaženkom Bobanom presjekao vrpcu.

– Mislim da je ovo velik dan za Županiju. Ovo je prvi ovakav objekt u Hrvatskoj, da jedna županija ima svoj samostalan arhiv. U proteklih mjesec dana arhiv su posjetili arhivari iz preko 26 zemalja i dobili smo pohvale sa svih strana. Naime, sve naše ispostave po županiji su pretrpane dokumentacijom i to onom koja se mora trajno čuvati, poput građevinskih dozvola. Zbog toga je ovaj objekt od posebnog značenja. – rekao je župan.

Kazao je da je tek prošlog ljeta, za vrijeme katastrofalnog požara koji je ugrozio 60 tisuća predmeta u zgradi Općinskog suda na Dračevcu, postao svjestan potrebe adekvatnijeg skladištenja ovih važnih dokumenata, a nada se da će to omogućiti i drugim jedinicama lokalne samouprave u županiji.

– Svi načelnici i gradonačelnici Splitsko-dalamatinske županije su oduševljeni ovim projektom i već na sljedećem sastanku kroz 20 dana ćemo potegnuti pitanje kupnje susjednog zemljišta, kako bi napravili još jedan objekt gdje bi sve institucije s područja županije, koje su zainteresirane, mogle skladištiti svoje dokumente. Županija već od 2009. radi digitalizaciju predmeta, ali mnogi predmeti moraju biti trajno čuvani u izvorniku. Koliko ih ima na području županije od 1953. možete sami zamisliti  – istaknuo je župan.

Ministar uprave Lovro Kuščević napomenuo je kako je Država jaka koliko i njena najmanja općina, grad ili selo. Ministar Kuščević kazao je da mu je osobito zadovoljstvo otvoriti ovako vrijednu investiciju. Čestitao je i načelniku općine Dicmo Ivanu Maretiću.

– Raduje me inicijativa župana Bobana da će u budućnosti uključiti lokalne i regionalne jedinice Splitsko-dalmatinske županije kako bi se ovaj kapacitet proširio i kako bi se mogla pružiti jedinstvena usluga svima onima kojima arhiv treba. Upravo zato smo pokrenuli poreznu reformu. Od 1. siječnja 2017. godine Vlada se kompletno odrekla poreza na dohodak u korist općina, županija i gradova. Na temelju toga su oni dobili milijardu i 400 milijuna kuna na godišnjoj razini, a konkretno općina Dicmo preko 2 milijuna kuna. Ako tome dodamo porez na kamate na štednju, jasno je da ova Vlada preko 2 milijarde kuna godišnje prepušta jednicama lokalne samouprave upravo kako bi se ovakvi projekti mogli nesmetano razvijati – dodao je ministar.

Kroz iduće dvije godine sva županijska arhivska građa seli u Dicmo. Dužnost voditelja pismohrane preuzeo je arhivist Radoslav Zaradić koji je naglasio da je ova zgrada prvi višenamjesnki arhiv koji je u Hrvatskoj izgrađen, nakon Državnog arhiva u Karlovcu, koji je izgrađen u 80.-im godinama prošlog stoljeća.

– Mi smo jedina županija koja ima ovakav objekt za našu veliku i vrijednu arhivsku građu. Ovo je najmodernije arhivsko spremište u Hrvatskoj i stvarno se ponosimo njime. Cilj je kroz iduće dvije godine prebaciti svu arhivsku građu, koja se sad nalazi na oko 20 raznih lokacija, u novu pismohranu. Druga faza je dgitalizacija građe čime ćemo poboljšati učinkovitost i ubrzati postupak donošenja odluka. – istaknuo je Zaradić.

Načelnik općine Dicmo Ivan Maretić ponosan je što je objekt smješten baš u Dicmo, a nada se, kaže, da će se ulaganja u njegovo mjesto nastaviti. Požalio se kako je reformom poreznog sustava prije pet godina općina izgubila pola milijuna kuna, a država je ulagala samo u ceste. Kazao je kako je primjetio da ova vlada ima dobar smjer, pa se nada da će se ulaganja u Dicmo nastaviti.