Foto: Snimka zaslona

U Hrvatskoj je 206 oboljelih, što je za 49 osoba više nego što je bilo jutro, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalng stožera civilne zaštite u 16 sati. U 24 sata je 78 bolesnika više. Za 14.134 osobe je određena mjera samoizolacije. U fazi smo uzlazne putanje epidemijske krivulje, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kao negativni trend naglasio je da postoje građani koji ne poštuju samoizolaciju. Poželjno je biti vani, ali ne u socijalnom kontaktu, kazao je ministar Beroš.  

– U samoizolaciju moraju ići kontakti oboljeloga i osobe koje dolaze iz rizičnih država. Ljudi u samoizolaciji su i dalje zdravi dok ne pokažu simptome. S vremenom će se možda pokazati da je i u RH rizik od ove bolesti visok, pa je onda nužno distanciranje u javnosti. Svaki državljanin RH koji dolazi u RH treba imati što kraći put do dolaska kući, staviti masku i javiti se epidemiologu, rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

Nema novih bolesnika na respiratorima, osim postojeća tri, kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević. I ona je istaknula potrebu što preciznijeg pridržavanja preventivnih i drugih mjera. Zamolila je da svi koji imaju blaže simptome odu u svoje domove zdravlja jer da je Klinika preopterećena. Zahvalila je medijima što dobro prenose upute, ali i svima koji daju podršku Klinici i drugima te brojnim malim i velikim donatorima.

Krivulja broja oboljelih brzo je krenula uzlaznom putanjom. Koliko će ta putanja biti strma ovisit će o ponašanju građana, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a te se zahvalio zdravstvenim djelatnicima i svima koji su angažirani u ovoj kriznoj situaciji. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na odluku o ograničavanju okupljanja na javnom prostoru te restrikcijama u vezi s javnim gradskim prijevozom. Poručio je i da će se policija obračunati s onima koji šire lažne inofrmacije. 

Naglasio je da će biti obustavljen i tramvajski promet, a autobusi će biti dezinficirani te će se vidjeti koje su to nužne djelatnosti, odnosno djelatnici u zdravstvenim službama i drugim službama koje trebaju raditi. Oni će dobiti posebne iskaznice civilne zaštite, dodaje i ističe da će ih dobiti i novinari.

– Moći će ući u autobuse uz pridržavanje svih mjera epidemiologa samo oni koji su nužni da život funkcionira. Drugima neće biti dopušten ulazak u autobuse, dodaje.

Capak je potvrdio da je 12 liječnika zaraženo koronavirusom.