Foto: Snimka zaslona

Oko 16 sati održana je druga redovna konferencija za medije Stožera civilne zaštite. Problem su Daruvarske toplice gdje se u jeku zabrane okupljanja dogodilo okupljanje većeg broja ljudi. Također, u Sisačko-moslovačkoj županiji dogodilo se okupljanje većeg broja ljudi kojeg je predvodio ni manje ni više nego tamošnji župan i njegov sin.

Beroš o koronavirusu:

– Prema najnovijim podacima imamo novih 9 bolesnika, što znači da ukupno imamo 315 zaraženih u ovom trenutku. Provedeno je 2757 testiranja od kojih je 33 u tijeku. Bolesnička slika nepromijenjena, a trenutno je 5 pacijenata u težem stanju. Od medicinskog osoblja trenutno su 23 osobe pozitivne na koronavirus od čega 15 iz bolnica.

Beroš o Daruvarskim toplicama:

– U Daruvarskim toplicama nema oboljelih, a župan Bajs je itekako opravdano smijenio ravnateljicu toplica zbog rada ugostiteljskog objekta dok traje zabrana.

Beroš o obiteljskoj medicini:

– U ovom trenutku ne razmišljamo o skraćivanju radnog vremena za službe obiteljske medicine.

Božinović izjava:

– Odluka o zabrani kretanja će se početi primjenjivati večeras od ponoći. Hrvatska policija i sve ostale snage su spremne za provođenje te odluke. Budite racionalni pogotovo ako ne želimo da se zaustave gospodarske aktivnosti. Dajte radnicima dozvole, organizirajte posao da se on može normalno odvijati uz minimalan broj ljudi. Pomozite sebi da vam pomognemo, a to je moja poruka i svim građanima. U organizaciji prijevoza radnika racionalizira se do razine održavanja vitalnih funkcija. Linije za prijevoz radnika organizirane su sukladno odlukama lokalnih Stožera civilne zaštite.

Božinović o potresu:

– Još se borimo sa posljedicama jučerašnjeg potresa u Zagrebu. Trenutno je 111 osoba zbrinuto u SD Cvjetno naselje. I u ovom trenutku radimo na saniranju posljedica potresa i zahvaljujem se svima koji rade a posebno vatrogascima. Što se tiče beskućnika to je sigurno pitanje za lokalne stožere civilne zaštite, mi smo humano društvo, vodimo brigu o svakom čovjeku, vodit ćemo brigu o onima koji su najhendikepiraniji u ovoj situaciji.

Božinović o skupu u Glini:

– Ono što ja mogu pozdraviti to je odluka gradonačelnika Gline koji je smijenio svog zamjenika koji je po funkciji bio načelnik lokalnog Stožera civilne zaštite. Što se tiče okupljanja u Sisačko-moslovačkoj županiji prema mojim informacijama policija je prijavila sve osobe s obzirom da ih je bilo više od pet, a prema zakonu svatko od njih je prijavljen. Kazna za takve prijestupe je 8000 kuna po osobi.

Capak izjava:

– HZJZ i Zavod za hitnu medicinu će provoditi stručni nadzor i koordinaciju svih organizacija i službi u borbi protiv koronavirusa. To uključuje i rad epidemioloških službi i prijevoza hitnom pomoći.