U Hrvatskoj je pet novoozaraženih koronavirusom što znači da je ukupno zaraženo 37 osoba, objavio je u subotu ujutro Nacionalni stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske.

“Što se tiče pet novooboljelih radi se o uvezenim kontaktima, dva su slučaja u Osijeku i kontakti su osobe iz Zagreba, jedna je osoba u Sisku koja se vratila iz Španjolske, te osobe iz Varaždina i Zagreba pri čemu je jedna putovala iz Amerike, a druga iz Španjolske. Također, jedan od blizanaca koji su bili prvi zaraženi je također negativan i ići će kući, dakle imamo dvoje ozdravljenih”, rekao je za N1 ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je na poštvanje proesionalnih standarda i poštivanje prava djeteta prilikom izvještavanja o djeci zaraženoj koronavirusom.

“Dobrobit djeteta mora biti na prvom mjestu”.

Što se gužvi na granicama tiče, rečeno je kako se radi sve kako bi se smanjile kolone i čekanja. Granični sanitarni inspektori više neće ispisivati rješenja o samoizolaciji, već će davati tiskane obavjesti građanima i strancima koji dolaze iz označenih zemalja, inspektor mora uzeti ime, prezime i broj telefona, a procedura će trajati dvije minute.

Capak je komentirao i kršenje samoizolacije i kazne koje su propisane.

“Do 8 tisuća kuna nije mala kazna, niti 2 godine zatvora po Kaznenom zakonu. Važno je da uvedemo nadzor nad provođenjem samoizolacije. Pokušat ćemo to napraviti kroz idućih nekoliko sati i dana”.

Također u ovom trenutku je testirano preko 500 ljudi, a objavljeno je da je sve spremno za testiranje na dva punkta u Zagrebu, rekao je Capak.

Novinari su pitali Capaka što je sa Sirijcem koji se nalazi u azilu u Porinu i koji je vraćen u Hrvatsku jer se inicijalno našao ovdje kada je prešao granicu, te mu je navodno potvrđen koronavirus, a ne pridržava izolacije.

“Jučer navečer smo razgovarali telefonom s Crvenim križem i gradskim stožerom i saznali za taj slučaj. Radi se o Sirijcu koji je vraćen iz Austrije, na granici mu je propisana mjera samoizolacije koju je u Porinu jako teško provesti te se radi o nediscipliniranoj osobi. Ne znam je li uspio smještaj u karantenu, to ćemo provjeriti”, kazao je Capak za N1.