Foto: N1

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je jutro kako u Hrvatskoj nema novih potvrđenih slučajeva korona virusom. Unatoč tome ministar je također rekao kako ima nekoliko sumnji na zarazu, a nalazi se čekaju za 10 pacijenata. Do sada je testirano ukupno 272 uzorka na ovaj virus, a potvrđeno ih je 10 pozitivnih.

S obzirom na situacije s korona virusom u našem okruženju, a osobito u Italiji, ministar Beroš jutros je najavio kako Vlada RH ima spremnih niz mjera koje će poduzimati ukoliko bude potrebno:

Imamo još niz mjera u pripremi, koje nećemo aktivirati, međutim, one su spremne ovisno o daljnjem razvoju situacije, rekao je Beroš, dodavši da će se te mjere aktivirati u trenutku kad i ako epidemiološka situacija u Hrvatskoj bude to zahtijevala.

Razgovarao je i s ministricom znanosti i obrazovanja, Blaženkom Divjak, koja je rekla da su osigurali alternativne načine organiziranja nastave, bude li to potrebno.

Korona virus jučer je došao u još dvije nama susjedne države. Prve pozitivne zaražene na virus potvrdili su Slovenci, Mađari i BiH. U Sloveniji zaražen je Marokanac koji je iz te države preko Italije došao u Sloveniju, dok je u BiH zaražena jedna osoba iz Republike Srpske. Mađarska je potvrdila dva slučaja korona virusa a riječ je o studentima iz Irana koji studiraju u toj državi.

Broj zaraženih u Italiji narastao je na gotovo 3100, umrlo je 107 osoba. Talijanska vlada potvrdila je da do 15. ovog mjeseca zatvara sve škole, kina i kazališta te zabranjuje javna događanja u cijeloj zemlji.