Foto: Facebook

Organizatori iz Udruženja Šehovina ovaj spomenik su sagradili uz pomoć sredstava koja su donirali građani Mostara, ali i donacija koje su stizale od Mostaraca i Mostarki širom svijeta – donosi Dnevnik ba

Imena svih donatora ispisana su na kamenoj ploči koja je u znaku knjige postavljena ispred velikog ljiljana. Na drugoj ploči ispisana su imena žrtava rata, dok je na srednjoj ploči isklesana posebna poruka svim građanima BiH.

“Pamti, ti što stojiš ovdje i gledaš ovaj ljiljan! Znaj da on predstavlja sve ono što smo bili, što jesmo i što ćemo biti. Pamti nas, koji smo stiješnjeni između Istoka i Zapada branili naš narod, naš spaljeni grad i domovinu. Zapamti! Da nije bilo nas, ne bi bilo ni tebe. Pamti nas. Pamti i nedužnu djecu, žene i starce koje su ubili četnički i ustaški zločinci. Pamti! Ali, ne mrzi. Jer, mržnja je teret i zločin u začetku. Pamti i zapamti, kako se zlo koje nas je zadesilo, više nikada ne bi ponovilo”, stoji na srednjoj ploči spomenika.

Tijekom svečanosti istaknut je značaj današnjeg dana ali i sjećanja na one koji su svoje živote dali za neovisnu i suverenu BiH.

Spomenik se nalazi ispred Osnovne škole “Mustafa Ejubović – Šejh Jujo” Mostar, a program su pripremili učenici te škole sa svojim nastavnicima.


dp