Foto: Dugopolje org

Povodom obilježavanja 562. obljetnice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja hrvatske krvi Stjepana Tomaševića, Javna ustanova “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” priredit će danas kulturni program kojim će na simboličan način obilježiti tu značajnu obljetnicu.

Direktor “Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” Anto Brtan u izjavi za Fenu je podsjetio da je prije pola godine Agencija dovršila uređenje nacionalnog spomenika Kraljev grob, čime je dodatno obogaćena turistička ponuda Jajca.

Program obilježavanja 562. obljetnice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja hrvatske krvi Stjepana Tomaševića započet će polaganjem buketa bijelih ljiljana ispred krunidbene crkve sv. Marije u kojoj je 1461. godine papinskom krunom okrunjen Stjepan Tomašević. Tim činom Bosna je prvi put međunarodno priznata kao neovisno kraljevstvo i formalno prekinut vazalni odnos prema Ugarsko-Hrvatskom kraljevstvu.

U Domu kulture Jajce će biti otvorena izložba “Pitoreskni srednji vijek” autora Emira i Edina Durmiševića, koja će kroz brojne ilustracije pokušati dočarati zainteresiranoj publici neke detalje iz života tog vremena. Također će biti predstavljeni rezultati znanstveno-istraživačkog projekta “Lice srednjovjekovne Bosne”, a koji se temelji i na rezultatima arheoloških istraživanja prije nekoliko godina provedenih na području općine Jajce.

Program će biti obogaćen nastupom zagrebačkog ansambla Audiatur u duhu srednjovjekovlja.