Ulazimo u špicu turističke sezone. Prvi dani ovog mjeseca upućuju na to da nam se ponovno događa ona neželjena “srpanjska rupa”, kada turista i nema onoliko koliko su neki očekivali, ponajprije iznajmljivači apartmana i ugostitelji.

Nema srpanjske rupe za one koji su podigli kvalitetu turističkog proizvoda – poručuje pak ministar turizma Gari Cappelli.

I dok se u konkurentskim državama intenzivno i neprekinuto radi na poboljšavanju okvira poslovanja turističkog sektora što je jedan od ključnih razloga njihovog oporavka i povratka na tržište Hrvatska i dalje ima najveći PDV na Mediteranu.

O ovoj se temi govorilo u emisiji “Otvoreno” HRT-a u kojoj su gostovali:

Martina Bienenfeld, direktorica TZ Zagreb
dr. sc. Neven Ivandić, Institut za turizam
– u Puli: Gari Cappelli, ministar turizma
Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK
– u Splitu: Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK
Toni Filipeti, predsjednik strukovne grupacije hotelijera ŽK Split

– Ne možemo više uspoređivati turizam kao što je nekad bio. U zadnje dvije, tri godine, u obiteljskom smještaju je registrirani novih 127 tisuća ležajeva. Hotelski ima oko pet tisuća novoregistriranih. Mi u prvih šest mjeseci imamo dobre rezultate, upravo onakve kao što smo predviđali. 25 milijuna eura je većih prihod u prva tri mjeseca. Financijski pokazatelji su jako dobro, pokazuju dobar prolaz. U utorak imamo tiskovnu konferenciju u 12 sati, pa ćemo sve prezentirati što se tiče rezultata u prvih šest mjeseci, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli dodajući da ćemo na kraju godine imati blagi porast od dva, tri posto.

– Zadnje tri godine u turizmu Hrvatske se dogodio velik broj gostiju te jedna hiperpotražnja. Ona po svojim zakonitostima traje određeno vrijeme pa se vraća u normalnu i na vrijeme prije. Hrvatska, a niti jedna druga zemlja, ne može biti u top potražnji veliki broj godina. Sada nam slijedi borba za svakoga gosta, ističe predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba.

Posljednjih je godina evidentan rast obiteljskog smještaja, a Hrvatska u obiteljskom smještaju ima oko 600 tisuća kreveta. Što se tiče popunjenosti, postoje razlike među dijelovima Hrvatske.

– Za Split znam da je dobra popunjenost. Formirana je jaka konkurencija i mora se znati izboriti. Stvara se priča da se treba ulagati u luksuzne apartmane, no nije to tako jednostavno. Treba dosta vremena da se to vrati. Istina jest da oni imaju veće šanse, kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK.

Toni Filipeti, predsjednik strukovne grupacije hotelijera ŽK Split kaže da se ne slaže s tezama o slabijoj sezoni.

– U Splitsko-dalmatinskoj županiji ne bilježimo rast smještajnih jedinica u hotelima, a brojke su čak i malo veće nego prošle sezone.

Što se tiče Zagreba, rezultati su jako dobri.
– Ono što već zadnjih nekoliko godina jest evidentno, jest da smo vrlo uspješna turistička destinacija. Imamo dobar proizvod, da smo destinacija koja je aktivna cijele godine. Gradska infrastruktura prati sve što Turistička zajednica radi, ističe Martina Bienenfeld, direktorica TZ-a Zagreba.

Imali smo sreću jer su izravni konkurentni posljednjih godina gubili, u političkom i drugom smislu, ali sada su se vratili, ističe dr. sc. Neven Ivandić s Instituta za turizam.

– Možemo očekivati sporiji rast u odnosu na prošle godine. Imali smo 4,5 ili 6 posto rasta proteklih godina. No, to nije niti toliko važno. Moramo vidjeti kakva je financijska produktivnost, kako koristimo resurse i moramo vidjeti koliko turizam ima potencijala. Mi smo šesti u Europi po broju noćenja, ali smo 12 po prihodima. To je osnovna točka za bilo kakvu raspravu.