U Mostaru preminuo Mladen Naletilić Tuta

0
Foto: Facebook

U 75. godini života večeras je u Mostaru preminuo nekadašnji zapovjednik kažnjeničke bojne HVO-a Mladen Naletilić Tuta. Posljednjih dana života Tuta se nalazio na liječenju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar zbog teškog srčanog udara.

Rođen je 1. prosinca 1946. u Širokom Brijegu. Odmah po punoljetnosti napušta tadašnju Jugoslaviju i odlazi u Njemačku. Pridružuje se emigrantskoj organizaciji Ujedinjeni Hrvati Njemačke. Otvara vlastitu kockarnicu u Singenu na Bodenskom jezeru.

Surađivao je navodno s njemačkom tajnom službom BND i službama nekih drugih europskih zemalja. Početkom devedesetih na početku srpske agresije dolazi u Hrvatsku. Osniva Kažnjeničku bojnu, s kojom po izbijanju rata 1992. prelazi u BiH. Sjedište joj je bilo u Širokom Brijegu. Čine ju dragovoljci iz raznih zemalja, pa i oni za kojima su bile raspisane tjeralice Interpola.

Skupina pripadnika te postrojbe navodno je sudjelovala u likvidaciji čelnika HOS-a Blaža Kraljevića i osmorice njegovih suboraca 9. kolovoza 1992. u Kruševu kod Mostara. Prema službenoj verziji, pripadnici HOS-a zapucali su na kontrolnu točku nakon čega su Kraljević i pratnja likvidirani. Istraga o tome nikada nije dovršena.

Kažnjenička bojna potom sudjeluje u sukobima s Bošnjacima kod Jablanice, u Mostaru i u drugim mjestima. U prosincu 1993. uključena je u sastav 2. Gardijske brigade HVO-a. Njihov zapovjednik Mladen Naletilić Tuta, međutim, ulazi u sukobe i s visokim dužnosnicima HVO-a. Tako se Tuta sukobio u studenom 1993. s generalom Slobodanom Praljkom.

Zbog samovolje koju je provodio, umalo dolazi i do međumjesnih sukoba u Hercegovini. Skupina pripadnika te bojne na silu je u prosincu 1993. upala u zatvor u Ljubuškom i, prethodno razoružavši stražare, otela vojnika HVO-a Roberta Nosića koji je u jednoj svađi ranio jednog pripadnika Kažnjeničke bojne. Nosiću se od tada gubi svaki trag.

Zbog svoje djelatnosti na granici ili izvan zakona Tuta postaje sve veći problem i vlastima u Hrvatskoj.

Sukobljava se i s čelnikom HIS-a Miroslavom Tuđmanom koji o njemu 1996. sastavlja izvješće upućeno predsjedniku Franji Tuđmanu i ministru obrane Gojku Šušku u kojemu tvrdi da Tuta nije nikakav politički emigrant, kako se predstavljao u javnosti,  nego osoba sklona kriminalu i pripadnik podzemlja. Kako je ranije već bila podignuta optužnica protiv njega zbog  otmice Roberta Nosića, hrvatska policija uhitila ga je u veljači 1997. kada je s nekoliko prijatelja prešao u Hrvatsku. Uhićenje su proveli pripadnici protuteritorstičke postrojbe Lučko.

Proveo je dvije godine u zatvoru u Remetincu, a kako je 1998. protiv njega podignuta i haaška optužnica,  izručen je u Haag u ožujku 2000. godine. 

U tamošnjem pritvoru bio je jedan od aktivnijih pritvorenika. Bavio se sportom, redovito je igrao odbojku, družio se sa Slobodanom Miloševićem a mediji su donosili i izvješća kako je redovito igrao šah s Vojislavom Šešeljom, piše vecernji.hr

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here