U nedjelju će Papa zarediti devetoricu svećenika za Rimsku biskupiju

Must Read

U nedjelju 25. travnja 2021. godine papa Franjo u bazilici svetoga Petra predslavit će svetu Misu tijekom koje će zarediti skupinu đakona raznih nacionalnosti, koji su se obrazovali u sjemeništima i zavodima u Rimu.

Šestorica su se školovala u rimskoj Bogosloviji, dvojica u dijecezanskom Zavodu ‘Redemptoris Mater’, a jedan u Sjemeništu Gospe od božanske ljubavi. U tim su ustanovama Rimske biskupije završili formaciju devetorica đakona koje će papa Franjo zarediti u nedjelju 25. travnja. Toga dana u devet sati, na oltaru ispovijedi u vatikanskoj bazilici, bit će pred papom Franjom ta devetorica mladića koji dolaze iz različitih zemalja, prenosi Vatican News.

Biskupijski je vikarijat u posebnom priopćenju dao nekoliko informacija o životu i povijesti poziva svakoga od njih. Georg Marius Bogdan, iz Rumunjske, nadahnut životom svetoga Ivana Bosca, od djetinjstva je imao želju biti svećenik.

I 32-godišnji Salvatore Marco Montone nadahnuo se utemeljiteljem salezijanaca te, govoreći o svojem krštenju, ispripovijedao kako ga je, jer je bilo ponestalo bijelih košuljica, svećenik tada prekrio štolom. Osim toga, provevši djetinjstvo u oratoriju kod salezijanaca, poziv je osjetio jedne noći, tijekom euharistijskoga klanjanja u crkvi, dok je kroz iskustvo rada s biskupijskim Caritasom shvatio, papi Franji tako drag, pojam ‘poljske bolnice’. Na neki sam način bio ruke Crkve u Rimu koje su se ispružile prema najsiromašnijima – istaknuo je Salvatore Marco.

Diego Armando Barrera Parra, 27-godišnji Kolumbijac, volonter od djetinjstva, radio je u jednom zatvoru za maloljetnike i u zakladi za ovisnike o drogi. Tamo je rođena njegova želja da pomogne i služi drugomu zauvijek.

Najmlađi među tom devetoricom đakona jest Manuel Secci, 26-godišnji Rimljanin, koji je odrastao u jednoj rimskoj župi, u kojoj su – kako je istaknuo – osjećaj zajedništva i lijepa iskustva potaknule njegov poziv.

Salvatore Lucchesi, 43-godišnji Sicilijanac, takozvano je ‘kasno zvanje’ čovjeka koji je osjetio poziv u adolescentnoj dobi, a koji je poslije, preselivši se u Rim zbog studija, otkrio u znaku potpune besplatne milosti. Gospodin je bio tamo i nije ništa tražio od mene – rekao je Salvatore.

Brazilac je pak 29-godišnji Mateus Enrique Ataide da Cruz, koji sedam godina živi u Rimu gdje je pohađao Sjemenište Gospe od božanske ljubavi. Kad je imao 15 godina, pomagao je jednom starijem čovjeku rabiti osobno računalo te je, ‘prema ugovoru’, zajedno s njim morao moliti krunicu. To što je u prvo vrijeme doživljavao kao teret, kao nešto nametnuto, poslije je – kako sâm kaže – za njega postalo potreba.

Riccardo Cendamo, 40-godišnjak koji je sanjao da će biti redatelj – i što je nekoliko godina i radio – shvatio je da to nije za njega pravi put. Slično se dogodilo i Samuelu Piermariniju, 28-godišnjem nogometašu pred kojim je bila lijepa budućnost i angažman u velikom rimskom klubu. Na korak od ugovora rekao je treneru da se ne osjeća spremnim za to. Njegov se život u tom trenutku radikalno promijenio te sada, misleći na ređenje, kaže: ‘Jedva čekam!’

dp/Foto: Vatican Media

- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

PREDIZBORNA POSLANICA DIDA ANDRIJICE: U nedilju dico moja, upalite možđane!

Zdravi bili dico moja! Evo sidin isprikuće i sve nešto mislin. Rećemo, je bi zna, ako bi me kogod pita,...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img